Wpis z mikrobloga

Jestem na b2b, jakiś czas temu rozstałem się ze swoją firmą i dostałem propozycję pracy w tej samej branży. Umowa jest podpisywana z kontraktownią i miałbym świadczyć usługi dla ich klienta XYZ. Okazuje się, że został on umieszczony w "zakazie konkurencji" na umowie, którą podpisałem z byłą firmą.

1. W okresie obowiązywania niniejszej umowy Wykonawca zobowiązuje się do niepodejmowania jakichkolwiek działań lub świadczenia jakichkolwiek usług w imieniu i/lub na rzecz właścicieli serwisu XYZ.pl lub podmiotów z nimi powiązanych kapitałowo lub osobowo, w znaczeniu nadanym w ustawie kodeks spółek handlowych, t.j Dz.U. z 2020 r. poz. 1526.
2. Zakaz opisany w poprzednim punkcie obowiązuje w okresie 1 roku od dnia zakończenia obowiązywania niniejszej umowy. Za świadczenie usług przez Wykonawcę będzie uznawane świadczenie usług w ramach działalności gospodarczej prowadzonej przez Wykonawcę, spółki z udziałem należącym do wykonawcy jak i zatrudnienie wykonawcy w ramach umowy o pracę.

Czy w takim wypadku, gdy świadczę usługi dla klienta kontraktowni, ten zapis ma jakąkolwiek moc? #pracait #korposwiat #programowanie #b2b
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tfuipan Z opisu wynika, że zakaz konkurencji w Twojej umowie B2B obejmuje:

1. Bezpośrednie świadczenie usług na rzecz XYZ lub podmiotów powiązanych.

2. Zatrudnienie w firmie XYZ.
  • Odpowiedz
  • 0
@cytr0netx99: w mojej umowie zostały one zawarte, ale nie napisałem o tym:

W przypadku naruszenia oświadczenia określonego w (...) Wykonawca zobowiązuje się do uiszczenia na rzecz Zamawiającego kwoty 200 000 zł tytułem kary umownej.
W przypadku gdy szkoda wyrządzona Zamawiającemu w związku z naruszeniem zakazu konkurencji opisanego w (...) przekroczy kwotę zastrzeżonej na tę okoliczność kary umownej, Zamawiającemu przysługuje prawo dochodzenia odszkodowania przenoszącego wysokość kary umownej na zasadach ogólnych.
  • Odpowiedz
@tfuipan: może to niedyskretne pytanie, ale przewidujesz zrobienie jakiejś wolty i ominiecie kontraktorni? może zamiast z nimi podpisywać idz z tematem do klienta bezpośrednio od razu?
  • Odpowiedz
  • 1
@cytr0netx99: nie planuję tego - jeżeli podpiszę umowę z ich klientem, to zakaz zostanie jawnie złamany. Zastanawiam się tylko skąd były pracodawca mógłby się o tym dowiedzieć ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz