Wpis z mikrobloga

#rower
Chcę kupić kierownicę tossek tr30, w której można poprowadzić przewody wewnątrz i mam pytanie odnośnie zdejmowania i zakładania klamek (przerzutki mechaniczne, hamulce szczękowe). Nigdy nie wymieniałem linek i pancerzy i nie wiem czy dobrze zrozumiałem filmiki na YT. Chcąc przeciągnąć przewody przez kierownicę musiałbym wyjąć całkowicie linki i poprowadzić je jeszcze raz przez cały rower? Bo z tego co widzę, to w klamkomanetkach przewody się "zaczynają" i tam zahaczam i dalej przeciągam linki do hamulców/przerzutek i nie mogę wyjąć linek od strony klamkomanetek i potem ich założyć ponownie nie ruszając linek w innych miejscach.
Czyli żeby zaoszczędzić sobie robotę, to lepiej zdjąc klamkomanetki bez odłączania przewodów i poprowadzić przewody później pod nową kierownicą analogicznie jak jest to zrobione aktualnie w standardowej kierownicy. Wtedy oszczędzę sobie pracę związaną z wymienianiem pancerzy i linek, a wymiana kierwonicy sprowadzi się do przełożenia klemkomanetek ze starej na nową i założenie owijki?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pp93: Z hamulcami szczękowymi nie puścisz pancerzy przez kierownicę i mostek ale możesz częściowo schować w samej kierownicy. Najłatwiej, mniej więcej ustawiasz klamki na kierownicy, docinasz pancerze. Jak masz problem w tej pozycji po prostu opuszczasz klamkę, podpinasz wszystkie pancerze, ponownie ustawiasz, owijasz taśmą elektryczną i tyle. Ale zanim owiniesz taśmą upewnij się, że pancerze dobrze siedzą w klamce. Na montażowe końce pancerzy warto nałożyć trochę smaru jak również w
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@4x80: Tak, dokładnie mi chodziło o puszczenie przez kierownicę, kable i tak byłyby na wierzchu. W Twoim przykładzie musiałbym wymieniać całe linki, prawda? Bo nie jestem ich w stanie po prostu wyjąć i włożyć ponownie do klamkomanetek bez usuwania całych linek? Jeśli nie przeciągałbym kabli przez kierownicę, to mógłbym zostawić stare pancerze i linki i po prostu założyć klamkomanetki, owinąć pancerze taśmą żeby przymocować je do kierownicy i potem założyć
  • Odpowiedz
@pp93: Ta kierownica jest dziecinnie prosta do włożenia pancerzy. Nowa kierownica, nowa owijka to nowe pancerze i linki do tego stare pancerze mogą inaczej się układać, nie warto na starych jak rower robisz na kolejnych kilka lat. Na 99% wejdą bez problemów do już ustawionych klamek. Ale jak nie możesz to klamkę lekko opuścić, prawidłowo i bez zbyt mocnych zagięć włóż oba pancerze w klamkę i potem to trzymając podnieś
4x80 - @pp93: Ta kierownica jest dziecinnie prosta do włożenia pancerzy. Nowa kierown...

źródło: ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@ujdzie: a co stoi na przeszkodzie, żeby przewody poprowadzić na zewnątrz kierownicy od dołu tak jak robi się to w standardowych kierownicach? Wydaje mi się, że nie powinno być z tym problemu, stąd też moje pytanie
  • Odpowiedz
@pp93: w tym przypadku - będzie dziwnie wyglądało i jeszcze dziwniej się trzymało palcami w górnym chwycie, ale zależy na jaką długość owijkę planujesz.

Czasami karbonowe kierownice mają rynienki pod spodem do prowadzenia kabli, np Canyon CP0030, dużo łatwiej się z tym pracuje jeżeli trzeba coś przeserwisować, pod palcami też nie przeszkadza. Jest trochę kierownic na ali (zwłaszcza zintegrowanych) z takim rozwiązaniem.
ujdzie - @pp93: w tym przypadku - będzie dziwnie wyglądało i jeszcze dziwniej się trz...

źródło: obraz_2025-03-25_173242433

Pobierz
  • Odpowiedz