Aktywne Wpisy
Maczuga_Herkulesa18 +195
Ja jestem tym mitycznym graczem, który zamiast kupić nową konsole za 2000 zł+ kupił 10 metrów kabla HDMI za 50 zł i ciśnie w gierki z PC na telewizorze jak król ( ͡° ͜ʖ ͡°) #gry #pcmasterrace
źródło: 12
Pobierz
1-1-1-1 +220

Poza tym jaką my, jako podatnicy, mamy gwarancję, że dane dziecko będzie przebywać na terenie RP do swojej śmierci? I dokładać się do państwowych finansów. Przecież to jest jakaś niedorzeczność. Wiem, że w ujęciu prawnym dzieci należą do państwa, ale no litości, "to" nie jest nasze dobro wspólne żeby przeciętny podatnik ponosił tak wysokie koszty czyjegoś spełniania się w rodzicielstwie, bo nikt mi nie wmówi, że rodzicami zostaje się dla dobra państwa. Z tego kraju nic nigdy nie będzie.
Obecnie na dzieci decydują się względnie zamożne osoby. Tak więc kolejny raz następuje przepływ kapitału od jednej grupy do drugiej. Nie chcesz mieć dzieci, to państwo sprawi, że poczujesz się tak jakbyś je miał, zapłacisz za utrzymaniu cudzych. Mimo, że rodziny te w ubóstwie nie żyją.
#demografia #polska #ekonomia
@ab_ovo_usque_ad_mala: No i tu się mylisz kolego.
Ogólnie to jak bardzo rozjechało się niektórym pojęcie państwa i wspólnoty obywateli jest przerażające. Każdy hiperindywidualista jest nim do czasu gdy nagle potrzebuje czegoś od społeczeństwa (czy to w formie budowy drogi, leczenia w szpitalu, wypłaconej emerytury czy policjanta łapiącego złodzieja).
Nie da się tego zrobić bez następnych pokoleń więc możesz wierzgać, a państwo zrobi twoim kosztem
Czyli prodemograficzne nie są. Rozumiem, że 800+ miało na celu wywołanie inflacji, pompowanie PKB, zmuszenie banków do podzielenia się zyskami. Rządzący doskonale wiedzą, że żadnej demografii nie da się już uratować, a więc nawet nie próbują tego
@ab_ovo_usque_ad_mala: spx zero 800+ ale i zero emerytury dla bezdzietnych. Pasuje?
No i gdzie ja mówię o odebraniu "800+"?
Pokaż liczby tego exodusu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@PfefferWerfer ja chętnie zrezygnuje z emerytury jak nie będę musiał płacić składki emerytalnej
@Malenaa: To tak nie działa synek, twoi dziadkowie przejedli kasę twoich rodziców, a twoi rodzice przejadają teraz twoje składki. Nie składasz na swoją emeryturę tylko spłacasz zobowiązania twoich przodków. I dlatego w twoim interesie jest spłodzenie dwójki dzieci, żeby żył tu ktoś kto będzie spłacał twoje zobowiązania gdy zestarzejesz się i przyjdzie twoja kolej na odbieranie emerytury.
@Malenaa: No nie do końca - zwolnienie musiałoby być teraz, to się nie wydarzy bo rodzi niewygodne politycznie konsekwencje (odcięcie od kasy największej grupy wyborców emerytalnych), za to odebranie emerytur bezdzietnym będzie decyzją rządu przypartego do muru
Polityka demograficzna ma sens i powinna być realizowana. I głównym beneficjentem jej będą osoby, które są teraz młode.
Brak zastępowalności pokoleń = w długiej perspektywie upadek państwa. Brak pieniędzy i chętnych do pracy w służbie zdrowia, policji, straży pożarnej. A starzy ludzie wymagają opieki w większym stopniu. Z wiekiem nasz organizm ulega degradacji, nie jesteśmy już tak sprawni - zarówno pod względem fizycznym
Mylisz się - "boom" był w latach 2006-2014 gdy rodziły kobiety urodzone w latach 80., potem to już były tylko niedobitki i nizowka lat 90., 500+ wprowadzono w 2016 i tak jak mówisz jedynie przesunęło w czasie dzietność która i tak by była wśród tych kobiet, a od 2019 mamy już jazdę bez
źródło: GiScxXeXsAAlBgy
Pobierz