Aktywne Wpisy

lubaxd +29
#nieruchomosci #pytanie
Zawsze mnie takie szeregowce intrygowały i zastanawiałem się kto to kupuje, kim jest klient docelowy takiej nieruchomości. Dlaczego ludzie to kupują? Jakie są plusy takiego rozwiązania bo ja nie widzę żadnego, masz "kawałek" podwórka który sąsiaduje z 5 innymi podwórkami, na co przeznaczyć taki teren? na basen ze stelażem, trampolinę i 100 tuj ? Innego zastosowania nie widzę, żonka sie upier***iła na własny dom ale cie
Zawsze mnie takie szeregowce intrygowały i zastanawiałem się kto to kupuje, kim jest klient docelowy takiej nieruchomości. Dlaczego ludzie to kupują? Jakie są plusy takiego rozwiązania bo ja nie widzę żadnego, masz "kawałek" podwórka który sąsiaduje z 5 innymi podwórkami, na co przeznaczyć taki teren? na basen ze stelażem, trampolinę i 100 tuj ? Innego zastosowania nie widzę, żonka sie upier***iła na własny dom ale cie
źródło: image;s=1280x1024;q=80
Pobierz
civilburger +146
W lutym urodziło się mniej niż 18 tys. dzieci.
Link
#demografia #dzieci #polska #ekonomia #nieruchomosci
Link
#demografia #dzieci #polska #ekonomia #nieruchomosci

w 1992- 2001 roku można było odliczyć całą budowę domu na cele mieszkalne od podatku wraz z zakupem działki. Czaicie to xD? Jak ktoś budował dom to de facto przez lata nie płacił żadnego podatku bo całość mógł odliczyć sobie.
Po prostu kup działkę wybuduj dom i nie płać podatków.
Przeczytaj jeszcze o ustawie Wilczka to się dopiero zdziwisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wynikało to z tego że średnia wieku była wtedy taka że wszyscy chcieli się budować, więc rządy swoją polityką (Kaczyński czy Tusk mieli wtedy 30-50 lat) ustawiały tak żeby było wygodnie im jako przedstawicielom największego pokolenia.
Dlatego jak już się dorobili to zaczęli napędzać bańkę kredytową na cenach nieruchomości żeby pompować swój majątek, a teraz jak już są starzy i chcą się scashować
źródło: Zrzut-ekranu-2022-12-01-150409
Pobierz@warszawiak39: Ale wtedy się nie budowało na kredyt tylko za gotówkę i sposobem gospodarczym. Kredyty wjechały dopiero w późnych latach 90. i początek 00. Wcześniej zakup mieszkania to nie był kredyt tylko pożyczanie kasy po rodzinie i jakieś wyjazdy do Niemiec na czarno po marki.
Ulga budowlana 1992-2001
Kredyty Frankowe 2004-2009 (które koniec końców okazały się darmowe dla tych którzy wytrzymali short-calla xD)
Potem Rodzina na Swoim (hehe deweloper na swoim z ówczesnych memów), Mieszkanie dla młodych, niskie stopy lat 2015-2022
Pompowanie rynku nieruchomości to akurat zgoda ponad podziałami tak jak budowa dróg szybkiego ruchu i jest pełna zgodność na to żeby sypać kasą w kupujących po to żeby klasa posiadaczy rosła
@Afrobiker: Czyli uwlaszczanie się na PRLowym majątku na pełnej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Plus korzystanie z dużej podaży mieszkań na rynku (efekt budownictwa społecznego również dzięki
Ale z troski o przyszłość tego narodu i zmniejszenie męk kolejnych pokoleń trzymam kciuki za budownictwo społeczne i szkaluję jakiekolwiek dopłaty do rozwiązań rynkowych.
@Afrobiker: Więc korzystasz na ograniczonej podaży - trzymasz sobie mieszkanie blisko uniwersytetu tak dla zgrywy w sumie bo liczysz że będą drożały i może dasz dziecku, a może sprzedasz, ale najpierw przez 20 lat potrzymasz bezproduktywnie marnując społeczne inwestycje w tramwaje/metro czy ten uniwersytet. Ot, taka bez kosztowa lokata bo po co płacić podatek belki na prawdziwej lokacie jak można
@PfefferWerfer: ciekawie kiedy wykopki to zrozumieją...
@arsze_nick: kolejny. Tak, luksus był, 20% bezrobocie, 150 USD pensji, mafijne porachunki na ulicach i perspektywy na drugą Białoruś. Ale było dobrze, bo nieruchy tanie. No faktycznie, dziwne, że w chlewie nieruchy są tanie xd W Donbasie też są teraz tanie, idź i kupuj