Aktywne Wpisy

SzubiDubiDu +23
Prywatne spostrzeżenia: od momentu gdy McDonald zabawił się w powrót do lat 2000, przywrócił (pewnie tylko chwilowo) mcfish i mcbites to zawsze jak jestem w mcdonaldzie to są tłumy.
Wydaje mi się, że cofnięcie stylistyki do lat 2000 to złoty strzał. Nic tak nie nakręca jak nostalgia. Nie wiem czy to jakieś zmiany na wysokich szczeblach korporacyjnych i ktoś wytłumaczył boomerom, że nikogo nie obchodzą warszafskie raperki typu mata. Albo dorwali się
Wydaje mi się, że cofnięcie stylistyki do lat 2000 to złoty strzał. Nic tak nie nakręca jak nostalgia. Nie wiem czy to jakieś zmiany na wysokich szczeblach korporacyjnych i ktoś wytłumaczył boomerom, że nikogo nie obchodzą warszafskie raperki typu mata. Albo dorwali się
źródło: 73ab4576721f3cc9d4c8e9fa0ad9b41e
Pobierz
rybka11111 +265
#januszebiznesu #patologiazewsi #patologiazmiasta takie coś wyskoczyło mi na fb, w komentarzach dobra odklejka xD
źródło: temp_file1059936090826305319
Pobierz

w 1992- 2001 roku można było odliczyć całą budowę domu na cele mieszkalne od podatku wraz z zakupem działki. Czaicie to xD? Jak ktoś budował dom to de facto przez lata nie płacił żadnego podatku bo całość mógł odliczyć sobie.
Po prostu kup działkę wybuduj dom i nie płać podatków.
Przeczytaj jeszcze o ustawie Wilczka to się dopiero zdziwisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wynikało to z tego że średnia wieku była wtedy taka że wszyscy chcieli się budować, więc rządy swoją polityką (Kaczyński czy Tusk mieli wtedy 30-50 lat) ustawiały tak żeby było wygodnie im jako przedstawicielom największego pokolenia.
Dlatego jak już się dorobili to zaczęli napędzać bańkę kredytową na cenach nieruchomości żeby pompować swój majątek, a teraz jak już są starzy i chcą się scashować
źródło: Zrzut-ekranu-2022-12-01-150409
Pobierz@warszawiak39: Ale wtedy się nie budowało na kredyt tylko za gotówkę i sposobem gospodarczym. Kredyty wjechały dopiero w późnych latach 90. i początek 00. Wcześniej zakup mieszkania to nie był kredyt tylko pożyczanie kasy po rodzinie i jakieś wyjazdy do Niemiec na czarno po marki.
Ulga budowlana 1992-2001
Kredyty Frankowe 2004-2009 (które koniec końców okazały się darmowe dla tych którzy wytrzymali short-calla xD)
Potem Rodzina na Swoim (hehe deweloper na swoim z ówczesnych memów), Mieszkanie dla młodych, niskie stopy lat 2015-2022
Pompowanie rynku nieruchomości to akurat zgoda ponad podziałami tak jak budowa dróg szybkiego ruchu i jest pełna zgodność na to żeby sypać kasą w kupujących po to żeby klasa posiadaczy rosła
@Afrobiker: Czyli uwlaszczanie się na PRLowym majątku na pełnej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Plus korzystanie z dużej podaży mieszkań na rynku (efekt budownictwa społecznego również dzięki
Ale z troski o przyszłość tego narodu i zmniejszenie męk kolejnych pokoleń trzymam kciuki za budownictwo społeczne i szkaluję jakiekolwiek dopłaty do rozwiązań rynkowych.
@Afrobiker: Więc korzystasz na ograniczonej podaży - trzymasz sobie mieszkanie blisko uniwersytetu tak dla zgrywy w sumie bo liczysz że będą drożały i może dasz dziecku, a może sprzedasz, ale najpierw przez 20 lat potrzymasz bezproduktywnie marnując społeczne inwestycje w tramwaje/metro czy ten uniwersytet. Ot, taka bez kosztowa lokata bo po co płacić podatek belki na prawdziwej lokacie jak można
@PfefferWerfer: ciekawie kiedy wykopki to zrozumieją...