Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zastanawiam sie jak ugryzc temat w ktorym aktualnie jestem.

Mam 32 lata, jestem z dziewczyna od 2 lat jednak ona ma notoryczny problem z praca - skonczyla 2 lata temu studia na gownokierunku i poczatkowo pracowala na czarno w gastro by miec za co zyc, potem zrobila sobie kurs asystentki stomatologicznej jednak szybko sie okazalo ze to dosyc patologicza branza - umowa na 3/4 etatu a reszta pod stolem plus ruchome godziny typu 13-21 lub wolne w srodku tygodnia z ktorym nie ma co zrobic. Obecnie nie jest w stanie znalezc sobie stalej pracy, w kazdej jej cos nie pasuje lub wchodzi w konflikty z kierownictwem.

Slubu obecnie nie planujemy, ja ze swojej strony powiedzialem ze dopoki sie nie ogarnie zyciowo m.in z praca to ja na slub sie nie zdecyduje bo chce miec poczucie ze mam na kogo liczyc a nie miec dziecko na utrzymaniu.

Obecnie wynamujemy mieszkanie, ja place odstepne a ona czynsz jednak z racji tego, ze ma okresowo problemy z praca zdarza sie mi placic ten czynsz za nia. Ona deklaruje, ze odda jednak jej "dlug" narasta.

Jestem na etapie budowy domu (formalnosci zaczalem zanim ja poznalem), niewielki, 100m2 ale parterowy w nowoczesnej technologii by potem utrzymanie bylo tanie. Dzialka nalezy do mnie, kredyt wziety 100% na mnie. Niedlugo dom bedzie wykonczony do stanu developerskiego i tu zaczynaja sie schody - ja chce go urzadzic w moim stylu bo ona moja zona nie jest oraz nic sie nie dolozyla do tej inwestycji (proponowalem wpisanie jej jakiegos % jesli sie dolozy), po drugie po 7 letnim zwiazku boje sie powtorki z rozrywki ze znowu zostane kopniety w tylek i zdradzony a zostane z wystrojem ktory mi sie nie podoba w domu z kredytem za ktory sam place..

To moje podejscie powoduje zgrzyty, ona mnie wpedza w poczucie winy ze sie z nia nie licze, ze ona przeciez tez tu bedzie mieszkac itp itd. 2 lata to jeszcze ledwo dotarty zwiazek i licze jednak na to, ze kiedys sie finansowo ogarnie i bedzie u niej stabilnie ale zycie toczy sie swoim trybem a mieszkac gdzies trzeba.

Zastanawiam sie jak rozsadnie do tego podejsc, rozstanie to ostatecznosc, nie ma jeszcze az takiej napietej sytuacji - ta jest pierwsza. Zastanawiam sie rowniez jak podzielic koszty w przypadku domu - wynajem to jw, a dom? Czy uczciwe bedzie proponowanie jej uiszczanie oplat za prad, szambo skoro ja place za kredyt? Wiem, ze to moj dom i w razie w ona zostaje z niczym ale z drugiej strony jakby chciala wynajmowac glupi pokoj w Krakowie to minimum 1k + oplaty wiec i tak placac w domu ma taniej.

Jak mirki rozwiazliby taki temat? Dom 100% wasz, kredyt wasz a dochodzi zwiazek z druga polowka i etap zamieszkania razem w waszym domu i koszty ktore jakos trzeba podzielic (no chyba ze 100% utrzymujecie druga polowke - ja czegos takiego nie uznaje)

#zwiazki #rozowepaski #kredythipoteczny

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🧙🏻 Prowadzę anonimowe mirko już 2 lata, ale nikt mi nie pogratuluje, bo jestem ze wsi. Wspomóż projekt

• 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: stary masz prawo decydowac za siebie i swoje wlasnosci oraz stawiac warunki i lepiej tak rob jak chcesz zeby Cie szanowala i sie starała i nie chcesz sie obudzic za kilka lat wykorzystany i kopniety ponownie, pierwsze co to dbaj o siebie i o to co Ty masz z tego zwiazku.
  • Odpowiedz
Kurcze... Mam wrażenie że jeśli ktoś już na tym etapie nie jest ogarnięty finansowo, to w przyszłości się to nie zmieni. Jeśli nie jesteś w stanie zaakceptować tego że tak może wyglądać całe wasze życie, to średnio to widzę (ja akurat wyznaje filozofię że w związku nie można oczekiwać tego że druga strona się nagle zmieni). Tak że ja bym na twoim miejscu jednak wykańczała wszystko pod siebie na wypadek gdyby jednak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: prawdę wszystko dokumentuj wszystko. Plac kartą i nie dawaj gotówki do łapy i nie bierz gotówki. Tylko przelewy i blik. Żadnych wspolnych kont. I nie bierz ślubu zanim nie skończysz domu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jest to raczej bajt ale pokazuje to jak zjepani są ludzie w tych czasach , koleś jest z kobita i ja podlicza w jakiejś kurła tabelce ile mu jest winna xD skoro uważasz że jest niezaradna i ci nie dokłada to poprostu znajdź sobie millionerke a nie chodzisz za kimś z kalkulatorem jak debil
Poprostu wziąłeś sobie kobite która nie jest i nie będzie rozgarnięta finansowo
Ty z drugiej strony
  • Odpowiedz
@omnitorbi

@mirko_anonim: stary masz prawo decydowac za siebie i swoje wlasnosci oraz stawiac warunki i lepiej tak rob jak chcesz zeby Cie szanowala i sie starała i nie chcesz sie obudzic za kilka lat wykorzystany i kopniety ponownie, pierwsze co to dbaj o siebie i o to co Ty masz z tego zwiazku.

A czy w związku musi chodzić tylko o pieniadze a nie to jakim kto jest człowiekiem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
wyrafinowany-szermierz-89: @Linnior88 ziomek zyjesz w jakiejs idylli i romantycznej milosci, jak ty sobie wyobrazasz w dzisiejszych czasach zwiazek gdzie jedna strona ma stalych oplat pare tysiecy bo druga strona jest nieodpowiedzialna? op napisal ze rozowy wchodzi w konflikty z kierownictwem wiec nie wyglada to typowa sierotke marysie tylko buntowniczke ktora by duzo chciala ale pewnie malo umie

op przyzwyczail ja do trybu ze bedzie kolem ratunkowym a pewnie ta sama
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Cześć. Spróbuj znaleźć na FB profil Dave Ramseya. On omawia między innymi podobne tematy finansowe. Co do związku, to albo albo. Albo jesteś z kimś na poważnie i majątek traktujecie jako wspólny i razem ciągnięcie wózek w jedną stronę, albo oboje nie marnujcie swojego czasu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dla mnie to proste.
Skoro baba nie urodziła dzieci i nie siedzi z nimi w domu to niech idzie do pracy.
Jak by nie ty to by musiała wynająć pokój z obecnym ludźmi w chałupie,
Więc te 1000+ by płaciła.

A u ciebie ma dom z pewnym facetem więc to jest na świecie więcej warte pieniędzy niż wynajem pokoju z obcymi
  • Odpowiedz
@zbigniew0

@mirko_anonim: Cześć. Spróbuj znaleźć na FB profil Dave Ramseya. On omawia między innymi podobne tematy finansowe. Co do związku, to albo albo. Albo jesteś z kimś na poważnie i majątek traktujecie jako wspólny i razem ciągnięcie wózek w jedną stronę, albo oboje nie marnujcie swojego czasu.

No tak kołcze podrywu prawdę ci powiedzą , wiesz że baba w razie czego nie będzie miała problemu znaleźć innego faceta który
  • Odpowiedz
@adamsowaanon czemu zawsze faceci którzy nie mają nic do gadania w prawdziwym życiu mówią jakby to nie rozstawiali po kątach kobiety xD
Wiesz po rozstaniu ona i tak by pewnie znalazła faceta który by ją utrzymywał , on za to wyliczając każda złotówkę nie xD
  • Odpowiedz
Wiesz po rozstaniu ona i tak by pewnie znalazła faceta który by ją utrzymywał , on za to wyliczając każda złotówkę nie xD

@Linnior88: przecież napisałem luźno 30-35% to już jest płynna granica,
Dodatkowo jest fair dla kobiety bo mieszka tylko we dwoje z chłopem swoim w lepszych warunkach niż z brudasami obcymi na pokojach wynajmowanych i to za podobną cenę.
No ale tak nie ma większej hańby dołożyć się
  • Odpowiedz
@adamsowaanon może i tak raczej mówię o facetach z wykopu krorzy każą oglądać jakichś "kolczow podrywu " tym czasem baba może nasrac ja wszystkie ich wymagania i znaleźć sobie sponsora , kurtyna
Kołcze podrywu nie mają sensu bo panuje epidemia męskiej samotności a ktoś ci będzie jeszcze opowiadał głupoty że będąc słabo wyglądającym facetem możesz dyktować warunki komuś
To czeba na sposób a nie po złości jak te debile z komentarzy
Linnior88 - @adamsowaanon może i tak raczej mówię o facetach z wykopu krorzy każą ogl...

źródło: temp_file8584990421978994673

Pobierz
  • Odpowiedz
tym czasem baba może nasrac ja wszystkie ich wymagania i znaleźć sobie sponsora , kurtyna

@Linnior88: i dla kogo taka klacz ma wartość?,
Skoro tam pierwotnej namiętności i pożądania z takim sponsorem nie będzie.
Oboje się oszukują. Taka brutalna
  • Odpowiedz
@adamsowaanon ty akurat też nie masz nic do gadania bo cię żadna nie chciała i byłeś zmuszony wejść w fwb ze starym próchnem , mówię że takich osób jak faceci z wykopu nie ma co słuchać bo albo nie mają nikogo albo są z jakimiś odpadkami w dziwnych relacjach
Nikt normalny by nie chciał wejść w fwb z żadna babcia tylko właśnie odpadkowi faceci bez wyboru
Dlatego faceci którym się nie
  • Odpowiedz
ty akurat też nie masz nic do gadania bo cię żadna nie chciała i byłeś zmuszony wejść w fwb ze starym próchnem

@Linnior88: to "próchno" ma lepsze ciało niż 90% 27-35 latek w Polsce, Taka młodsza Salma Hayek,do tego miły i serdeczny charakter stosunek do ludzi,
Chłopy ja zagadują non stop, bo to ewenement, także nie trafiłaś
  • Odpowiedz