Wpis z mikrobloga

@bdg-bro akurat zgodnie z obecną ustawą to poseł aresztowany nie otrzymuje uposażenia, nowelizacja oprócz tego że dodawała posłów ściganych nakazem aresztowania to jeszcze dodawała, że w przypadku umorzenia albo wyroku uniewinniającego należy wypłacić zaległe uposazenie i dietę. Tu jest cała treść tej nowelizacji, dwa artykuły były tylko zmieniane:

https://orka.sejm.gov.pl/proc10.nsf/ustawy/926_u.htm

@memento_mori @mariusz-madejczyk
  • Odpowiedz
@Arhus zwykłemu obywatelowi też przysługuje odszkodowanie i zadośćuczynienie za niesłuszny areszt, odszkodowanie jest w kwocie poniesionych strat i utraconych korzyści, musi to być dokładnie udokumentowane, czyli tyle ile miałeś np. na umowie o pracę, do tego np. odsetki i opłaty, które Ci naliczyli wierzyciele itp. A zadośćuczynienie stanowi rekompensatę za szkodę niemajątkową, czyli wszelkie cierpienia fizyczne i psychiczne wynikające z doznanej krzywdy, standardowo w ramach tego za każdy miesiąc niesłusznego pozbawienia
  • Odpowiedz
@mariusz-madejczyk: Ja nie rozumiem jednego. Chłop nie chodzi do pracy. Żaden sąd pracy w przypadku normalnego gościa z ulicy nie obroniłby odwołania od wypowiedzenia umowy o pracę w takiej sytuacji (wiadomo gdzie jest, udziela się w mediach). Jakim Kurła prawem ten chłop jest nadal posłem skoro nie wywiązuje się z mandatu?
  • Odpowiedz
@Templar dzięki, czegoś się dowiedziałem, choć finalnie nie zmienia to wiele skoro już za pisu aresztowany nie otrzymywał uposażenia, ta nowelizacja domyka więc lukę, a nie wprowadza jakieś drakońskie prawo którego za PiSu nie było
  • Odpowiedz
@mariusz-madejczyk: polski ustrój prawny jest fenomenem. W normalnej robocie na etat, którego zasady reguluje polski kodeks pracy który opiera się o ustawy i konstytucje, jakbym pojechaĺ za granice bez słowa i nie stawiał się na stanowisku pracy, to dostałbym po maks tygodniu dyscyplinarke za porzucenie stanowiska i naruszenie umowy z pracodawcą. Ale już w Sejmie, który to prawo dotyczące mnie czyli Kowalskiego tworzy, już nie można kogoś wykreślić z listy
  • Odpowiedz