Wpis z mikrobloga

Do cholery, co jest z tym #raiffeisen digital bank? Najpierw przetrzymywali przelewy pod koniec zeszłego roku i księgowali zasilenie z opóźnieniem (była dosyć duża afera) a teraz utrudniają przelewy wychodzące? Zleciłem przelew na dosyć dużą kwotę o 11tej rano, sprawdzam wieczorem - przelew jest wciąż "oczekujący". Noż do jasnej....

Czy ten bank tak ma regularnie? Jeśli tak to chyba nie warto korzystać z ich oferty depozytowej. Szkoda nerwów.

#banki #bankowosc
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Azazelus: ok moj blad, wydawalo mi sie ze dzialaja na podstawie pieniadza elektronicznego, bo kiedys byl w polsce jako normalny polski bank tylko sie zwinal
  • Odpowiedz
  • 0
@Azazelus: Ten bank jest na tyle niepoważny, że jak im wysłałem zaświadczenie o rezydencji podatkowej, to zwrócili list poczcie i dostałem go z powrotem. Na recepcji najwyraźniej stwierdzili, że to nie do nich, mimo że adres był jak trzeba i potem kazali wysłać ponownie na dokładnie ten sam.
  • Odpowiedz
@ms93 @Azazelus: Podbiję, bo teraz założyłem konto. Przesłałeś ten formularz podpisywany przez Urząd Skarbowy mailem? Bo oni piszą w poradniku, że trzeba oryginał pocztą. Jak potwierdzę polską rezydencję, to muszę dalej wykazywać w PIT przychody z odsetek?
  • Odpowiedz
@lunaexoriens: wiem że odkopuję komentarz sprzed kilku miesięcy, ale może się przyda komuś w przyszłości, bo obecnie proces jest chyba uproszczony:

1. US jest raczej niechętny do podpisywania czegokolwiek na nie-swoich formularzach (szczególnie że formularz nie jest po polsku),
2. W efekcie, zazwyczaj kończy się na zadeklarowaniu, że US nie chciał podpisać i ścieżce alternatywnej:
- Składasz w e-Urzędzie Skarbowym (koniecznie tu, bo wtedy wniosek podlega zwolnieniu z opłaty skarbowej) wniosek o wydanie
  • Odpowiedz
@tomek123456789: Tak, czyli:
- wysyłasz CFR-1: bank przelewa kwotę brutto odsetek, sam musisz zapłacić 19% w Polsce oraz wypełniasz PIT;
- nie wysyłasz CFR-1: bank przelewa kwotę netto odsetek (sam zapłacił 25% w Austrii), tylko wypełniasz PIT.
Różnica to "tylko" 6% od odsetek, więc nie ma tragedii, nawet jeśli CFR-1 nie wyślesz, albo inaczej ta lokata 7,7% nawet w tym przypadku była konkurencyjna.
  • Odpowiedz