Aktywne Wpisy

raizo777 +275
Oho, trzeba zniszczyć Rymanowskiego... Archetyp dziennikarza, bezstronny, dający wypowiedzieć się każdemu bez wyjątku. Jak on może komukolwiek wadzić? I to zdjęcie... Ha tfu na ten onet
#dziennikarstwo
#dziennikarstwo
źródło: 2025-11-03_092925
Pobierz
wpisztutajnick +828
Przyjaciółka ma 7 letniego syna - wymieniałem jej ostatnio gniazdko i młody przyleciał mi świecić latarką. Nawet nie wiecie z jaką satysfakcją zapytałem go czy świeci mi czy sobie
#dzieci #starypijany
#dzieci #starypijany

![[Wideo] Motocyklista wjechał prosto w pieszego pomimo dożywotniego zakazu](https://wykop.pl/cdn/c3397993/42fe429295ffc869d358a9a19a3b7db68d5a4e45960b7da0dcd46232a4c05a0a,q80.png)
Czy ten bank tak ma regularnie? Jeśli tak to chyba nie warto korzystać z ich oferty depozytowej. Szkoda nerwów.
#banki #bankowosc
@Azazelus: to nie jest bank
1. US jest raczej niechętny do podpisywania czegokolwiek na nie-swoich formularzach (szczególnie że formularz nie jest po polsku),
2. W efekcie, zazwyczaj kończy się na zadeklarowaniu, że US nie chciał podpisać i ścieżce alternatywnej:
- Składasz w e-Urzędzie Skarbowym (koniecznie tu, bo wtedy wniosek podlega zwolnieniu z opłaty skarbowej) wniosek o wydanie
- wysyłasz CFR-1: bank przelewa kwotę brutto odsetek, sam musisz zapłacić 19% w Polsce oraz wypełniasz PIT;
- nie wysyłasz CFR-1: bank przelewa kwotę netto odsetek (sam zapłacił 25% w Austrii), tylko wypełniasz PIT.
Różnica to "tylko" 6% od odsetek, więc nie ma tragedii, nawet jeśli CFR-1 nie wyślesz, albo inaczej ta lokata 7,7% nawet w tym przypadku była konkurencyjna.