Aktywne Wpisy

tesknilam_ +7
Spojrzałam na FB, że mój pierwszy facet jest od roku zaręczony. Nie moja to sprawa oczywiście. Jednak poczułam jakieś ukłucie, że ja najwyraźniej takich chęci nie wzbudziłam przez te kilka lat spotykania się. Ale bywa
#zwiazki
#zwiazki

kaspil +2
Śpicie raczej w kompletnych ciemnościach, czy pozwalacie żeby światło latarni wpadało do pokoju?

#gielda #trump #ekonomia #polityka
Akurat w przypadku USA rynek kapitałowy TO GOSPODARKA, bo są największym na świecie importerem netto, a główny ''towar'' eksportowy to USD.
Pieprzyć, że giełda to nie gospodarka to można sobie w przypadku Polski i GPW.
źródło: 22345498-159f-4c97-9a44-91c384b46d1c_f1400x900
PobierzDodatkowo w USA przez ostatnią dekadę wpakowało kasę mnóstwo drobnych ciułaczy z tego kraju i świata. Skoro wycena spada, to ich majątek również.
To
@Greee: kiedy rynek się walił w 2008 to na wall street puszczały korki od szampana, a wieczorem od mocnej wódy xD a nie żadne wywożenie kogokolwiek na taczkach xD recesja dla pana panie areczku a nie dla zarządu xD
kiedy będzie potrzeba to dofinansuje się kolegów miliarderów którzy wykupią resztę rynku za grosze ( ͡º ͜ʖ͡
Co do
Próba uproszczenia do "giełda = gospodarka" lub "giełda nie ma związku". W rzeczywistości są to elementy powiązane, ale nie tożsame. Spadek na giełdzie może być symptomem problemów (np. odpływu kapitału), ale nie musi oznaczać recesji – i odwrotnie.
a na spadkach na giełdzie zawsze przegrywa robaczek ( ͡º ͜ʖ͡º) i ta część nadal jest prawdziwa
Korki od szampana to strzelaly, kiedy dobry prezio George Bush wprowadzil TARP, czy tam bailout - masowy wykup toksycznych aktywow walutowych zgromadzonych przez fundsy za pieniadze amerykanskiego podatnika.
Innymi slowy girny promil skonsumowal zyski, a reszta dostala rachunek do zaplaty.
Caly program kosztowal okolo 12 bilionow (!) dolarow, czyli 30% obecnego zadluzenia USA.
Zabawne jak gladko nad tym wszyscy przeszli do porzadku dziennego.
@Pavulon12345: ale ja to wszystko wiem ( ͡º ͜ʖ͡º) i to się wydarzy jeszcze raz.