Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mi może wytłumaczyć albo powiedzieć wprost że to część większego planu? Bo nie chce mi się wierzyć że można tak rozwalić gospodarkę w kilka miesięcy bez żadnego głębszego scenariusza. I to w USA. Proszę proszę.. Wall Street nie powinien sie wnerwić i go wywieźć na taczkach?
#gielda #trump #ekonomia #polityka
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Greee: tak jak ktos wczesniej wspomnial, gielda to nie gospodarka. DAX potrafil wybijac kolejne ath kiedy Niemcy byly w recesji a przemysl im sie zwijal.
  • Odpowiedz
@vanillla_guy Jaki cope, o co ci chodzi chłopie? Giełda to nie gospodarka, bez różnicy czy w Stanach czy innym bantustanie. Owszem jest powiązana z gospodarką, ale po prostu pokazuje nastroje inwestorów. Natomiast o kondycji gospodarki świadczą jej wskaźniki, a nie wycena Tesli czy Bitcoina.
  • Odpowiedz
@zenitram: Wyniki finansowe biorą się w dużej mierze z tego, że kapitał z całego świata inwestuje i płynie do USA przez co tamtejsze przedsiębiorstwa mają większą od reszty możliwość rozwoju. Skoro wycena spada to znaczy, że kapitał odpływa i perspektywy pozyskiwania pieniędzy na działalność są coraz gorsze.

Dodatkowo w USA przez ostatnią dekadę wpakowało kasę mnóstwo drobnych ciułaczy z tego kraju i świata. Skoro wycena spada, to ich majątek również.

To
  • Odpowiedz
Wall Street nie powinien sie wnerwić i go wywieźć na taczkach?

@Greee: kiedy rynek się walił w 2008 to na wall street puszczały korki od szampana, a wieczorem od mocnej wódy xD a nie żadne wywożenie kogokolwiek na taczkach xD recesja dla pana panie areczku a nie dla zarządu xD

kiedy będzie potrzeba to dofinansuje się kolegów miliarderów którzy wykupią resztę rynku za grosze ( ͡º ͜ʖ͡
  • Odpowiedz
@vanillla_guy Nikt nie neguje że gospodarka jest powiązana z giełdą, ale giełda = gospodarka to nie jest prawda, bo giełda obejmuje głównie korporacje. Gospodarka obejmuje również małe i średnie przedsiębiorstwa, sektor publiczny, rynek pracy itd.. A spadek wycen na giełdzie nie zawsze oznacza odpływ kapitału, ale może po prostu oznaczać że rynek był przewartościowany, z czym chyba ciężko dyskutować jak się spojrzy na spółki na Nasdaqu w ostatnim okresie?

Co do
  • Odpowiedz
@smieszek321: ale nie musisz mi tego tłumaczyć. dołóż sobie schizoidalne cła na najbliższych sojuszników, zawieszenie dostaw od największych koncernów zbrojeniowych ameryki i masowe zwolnienia z i redukcje wydatków instytucji federalnych to już będziesz miał recesję.

a na spadkach na giełdzie zawsze przegrywa robaczek ( ͡º ͜ʖ͡º) i ta część nadal jest prawdziwa
  • Odpowiedz
@zawodowykremowkarz no uprosciles, ze az zaklamales.
Korki od szampana to strzelaly, kiedy dobry prezio George Bush wprowadzil TARP, czy tam bailout - masowy wykup toksycznych aktywow walutowych zgromadzonych przez fundsy za pieniadze amerykanskiego podatnika.
Innymi slowy girny promil skonsumowal zyski, a reszta dostala rachunek do zaplaty.
Caly program kosztowal okolo 12 bilionow (!) dolarow, czyli 30% obecnego zadluzenia USA.
Zabawne jak gladko nad tym wszyscy przeszli do porzadku dziennego.
  • Odpowiedz
Korki od szampana to strzelaly, kiedy dobry prezio George Bush wprowadzil TARP, czy tam bailout - masowy wykup toksycznych aktywow walutowych zgromadzonych przez fundsy za pieniadze amerykanskiego podatnika.

@Pavulon12345: ale ja to wszystko wiem ( ͡º ͜ʖ͡º) i to się wydarzy jeszcze raz.
  • Odpowiedz