Wpis z mikrobloga

Mirasy, chcę kupić jednak ten NAS i dla moich potrzeb wydaje mi się, że Synology DS224+ z dwoma kieszeniami styknie. Jak ktoś ma to chętnie poczytam opinie. Głównie jako storage do plików, dużo zdjęć i filmów. Więc fajnie jakby przez plexa można było je odtwarzać.
https://www.x-kom.pl/p/1165525-dysk-sieciowy-nas-synology-ds224.html

Tylko mam zagwozdkę. Nie mogę zrozumieć czemu ludzie tak wychwalają i polecają ten raid.

Chcę mieć 1 dysk powiedzmy 10tb i drugi ten sam dysk 10tb będę używał jako kopia. Te same pliki na obu. Jak jeden padnie, to mam wszystkie pliki na drugim. Dokupuję dysk i kopiuję czy to z tego działającego czy z zewnętrznego bo w dodatku mam backup na zewnętrznym hdd. Po co się bawić w raidy?

#nas #dyski #server #serwery #qnap #synology
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@takiMirek29: no tak to działa, ja nie rozumiem o co mu chodzi, chce sie bawić w kopiowania zamiast raidu i nie rozumie czemu ludzie polecają raid. No ja p------e. Może jak mu jebnie dysk podczas edycji to coś tam w głowie zaświta
  • Odpowiedz
  • 0
@ruut: Gosciu, jeszcze raz, kopiuje plik do NAS do jednego dysku i do drugiego osobno. Mam te same pliki w obu dyskach. Jak p--------e jeden dysk to mam drugi dysk z tymi samym danymi. Pytam ponownie, po co mi raid?
  • Odpowiedz
  • 0
@Qutaphone: Nie odpowiedział na pytanie i Ty tez. Czemu nie mogę sobie kopiować dane na oba dyski i mieć up to date dane caly czas dostepne? Niezależne od siebie dyski.
  • Odpowiedz
@famir96: Możesz kopiować ręcznie jak chcesz. Tylko, że jak zmodyfikujesz albo usuniesz plik z dysku 1 to musisz ręcznie zrobić to samo na dysku 2. Raid (SHR) jest po to żeby tego nie robić ręcznie tracąc czas i nie zastanawiać się czy na pewno kopia jest dokładna.
  • Odpowiedz
@famir96: akszyli, przy dwóch dyskach nie robi się raida, tylko mirror (ʘʘ)

tak, możesz mieć osobny soft na kompie który synchronizuje (jakiś syncthing czy coś) i robić to "ręcznie", albo możesz pozwolić systemowi NAS to ogarniać, będzie to robił szybciej, sprawniej i do tego sprawdzi spójność plików.
  • Odpowiedz
  • 0
@sirgorn: @MrAndy wlasnie mialem Ci pisac, ze piszesz sprzeczne rzeczy xD
W czym rzecz, z tego co wiem raid to nie są dwie kopie dysku. To są dane, dzięki którym możesz w łatwy sposób przywrócić dane jak jeden dysk padnie. Ale właśnie o to przywracanie danych mi chodzi. Ile to może potrwać, tydzień? Co jak wysypie jakieś błędy i pliki przepadną?

W przypadku kopiowania do dwóch osobnych niezależnych dysków
  • Odpowiedz
Ale właśnie o to przywracanie danych mi chodzi. Ile to może potrwać, tydzień?

@famir96: w wyższych raidach to tak działa, dane (niedosłownie) z dysku X są porozsiewane na pozostałych dyskach, potem w procesie resilveringu zostają przywrócone na nowy dysk. Jak to sobie wyobrażasz w mirrorze? Potrwa to tyle ile trwa kopiowanie danych między dyskami
  • Odpowiedz
@famir96: Raid 1 to jest mirroring czyli zapisywanie tego samego na dwóch dyskach. Jeśli którykolwiek z nich padnie to system dalej działa na pozostałym dysku. Wystarczy wtedy włożyć sprawny dysk i macierz się automatycznie odbuduje. Przy 10TB dyskach ten proces trwa ok 24 godziny (jeśli chodzi o Synology).
  • Odpowiedz
@famir96:

>z tego co wiem raid to nie są dwie kopie dysku. To są dane, dzięki którym możesz w łatwy sposób przywrócić dane jak jeden dysk padnie

a kto ci nagadał takich głupot? RAID 1 to jest DYSK LOGICZNY składający się minimum z dwóch DYSKÓW FIZYCZNYCH, na które KONTROLER RAID duplikuje dane. jeśli któryś dysk fizyczny padnie, DYSK LOGICZNY będzie nadal działał, nawet tego nie odczujesz, a DANE W UŻYCIU
  • Odpowiedz