Wpis z mikrobloga

Nie macie pojęcia jak teraz wygląda wojsko, za dużo Krolla i Samowolki. To co robią z DZSW to przeginka w drugą stronę imo, ale teraz są CIEPLARNIANE warunki dla ochotników. I jak słyszę te teksty o "zawszonych, brudnych mundurach" to mnie ogarnia pusty śmiech - wojsko operacyjne nie dostaje sortów w takiej ilości jak DZSW, nie wspomnę nawet o tym, że ja noszę stary, kevlarowy hełm, a dziewczynki z DZSW p----------ą w
  • Odpowiedz
@kraven2024: każde zamknięte środowisko z którego nie ma ucieczki to wylęgarnia patologii. Z patologicznej pracy odejdziesz do lepszej, od obowiązkowych ćwiczeń nie.Niektórym władza uderza do głowy, a inni jak sadyści nigdy nie powinni być do niej dopuszczani. Tak jak w szkołach, domach dziecka i innych placówkach, gdzie obecność jest obowiązkowa będzie mobbing usprawiedliwiany "hartowaniem" "nauką życia" i "że pewne rzeczy trzeba w życiu przejść". Wojsko powinno być tylko dla ochotników.
  • Odpowiedz
@kraven2024: Nie ma - bo wojsko jest dla chętnych. Więc osoba mobbingowana może się spakować i stwierdzić, że to p------i. Wrócić do domu, skorzystać z pomocy psychologicznej. Osoba, która dowodziłą jednostką, z której s---------o 80% ochotników też raczej nie dostanie pochwały. Ale jestem pewna, że problem przy OBOWIĄZKOWEJ służbie wróci. To, co różni te czasy od 30 lat temu to właśnie to, że wojsko jest dla chętnych, a nie obowiązkowe
  • Odpowiedz
@kraven2024: si, nie wróciła, czysto hipotetycznie OP napisał "Jak można być zdrowym na umyśle mężczyzną i popierać #obowiazkowecwiczeniawojskowe ?" Więc odpowiedziałam, że żeby chcieć obowiązkowej służby wojskowej IMO trzeba zdecydowanie nie być zdrowym na umyśle, bo przymus przebywania w zamkniętym środowisku prowadzi do demoralizacji i patologii w tym środowisku. I tyle.
  • Odpowiedz
@kraven2024: trudno, nikt nie powiedział, że państwo musi istnieć. Jeśli jego obywatele nie są patriotami i ich narodowość nic dla nich nie znaczą no to .... A jeśli coś znaczy - to znajdą się ochotnicy.
  • Odpowiedz
@kt13: to niech się wyprowadzą gdzie będą się czuli patriotami. Chyba nie zdajesz sobie sprawy do końca z czym wiąże się prawdziwa wojna a nie ta widziana w tv. W przypadku wojny z zsrr czy rzeszą chcemy czy nie, walczymy nie o Polskę ale o przetrwanie.
  • Odpowiedz