Wpis z mikrobloga

Moje podróże nie są zbyt częste, ale zawsze po każdej przychodzi plan na drugą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Do bardzo skromnej listy odwiedzonych przeze mnie stolic dołącza Wilno.

Co zobaczyłam? Kilka religijnych miejsc (jest ich tutaj bardzo dużo), basztę, miejsca związane z Adamem Mickiewiczem, np. pomieszczenie w którym rzekomo narodził się Konrad z Dziadów oraz przeszłam się wzdłuż wielu straganów na trwających obecnie Kaziukach.

Czy wróciłabym do Wilna? Raczej nie. Nie zachwyciło mnie to miasto, chociaż wieczorem naprawdę ma swój klimat kiedy świecą się wszystkie lampki, ognie.

No i Kaziuki- tłumy ludzi, niewiele dało się zobaczyć w godzinach szczytu, dopiero wieczorem zwolniło się trochę miejsca, aby w miarę spacerować i oglądać wystawy ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Niemniej jednak z wyjazdu jestem bardzo zadowolona, tym bardziej że spotkałam wspaniałych muzyków- grupkę młodych chłopków, którzy na ulicy grali taką dosyć folklorystyczną muzykę i robili to czadowo! ʕʔ Zatrzymałam się na dłużej i wrzuciłam im pieniążka.

#podrozujzwykopem #podroze #litwa #wilno
cytmirka - Moje podróże nie są zbyt częste, ale zawsze po każdej przychodzi plan na d...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cytmirka: trochę mało napisałaś co zwiedzałaś i na ile dni byłaś. W sumie to jak na Wilno to niewiele widziałaś, jeżeli opisałaś wszystkie atrakcje. Pamiętaj też, że Wilno ma około 600 000 mieszkańców czyli mniej więcej tyle co Poznań. A w stosunku do Poznania to jest tam zdecydowanie więcej ciekawych miejsc. Nic nie napisałaś co jadłaś ani gdzie. Ja kupuję tam nawet przedwojenny dom na Rossie, choć pochodzę z Wielkopolski,
  • Odpowiedz
  • 0
@HerrBorowiecki Był to jednodniowy wypad, wczoraj rano przyjechałam i wczoraj wieczorem wyjazd :D O Rosse polecała przewodniczka, ale nie udało się tam dotrzeć. No w każdym razie po tych kilku godzinach nie zostałam zachęcona do kolejnej wizyty. Wieczorem miałam ochotę tam posiedzieć z jakimś winkiem ale trzeba było się zbierać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@cytmirka e to jeden dzień to polizanie cukierka przez papierek ( ͡° ʖ̯ ͡°) nie obejrzałaś najfajniejszej architektury pewnie, najlepszych widokow, Zarzecza, i cmentarz na Rossie tez nie zobaczyłaś więc tak naprawdę nic Wilna nie zobaczyłaś ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@cytmirka: trzeba była skoczyć na cmentarz bernardyński, jest na Zarzeczu, zaraz przy starym mieście, a ładniejszy i bardziej klimatyczny niż Rossa. Mnóstwo Polaków
  • Odpowiedz