Wpis z mikrobloga

@m-mmmm_marysia: 5 lat gry na giełdzie nauczyły mnie jednego - risk off. Weź to co rośnie a co nie spada. To co jest tanie a za x czasu może wzrosnąć. Ta polityka udała się przez ostatni czas na exxon mobil czy total. Dzisiaj szukam nowego białego konia, i lepiej zarabiać rocznie te 10 - 15 % niż kopać się z koniem. Inne spółeczki hi tech jak widać pikują więc lepiej
  • Odpowiedz
masz mindfucka przez to że twój guru niszczy ci majątek?

@sqrvol: ogólnie na Tesli jestem 325k do przodu. Chciałbym, żeby więcej osób niszczyło mi w ten sposób majątek.

Jestem długoterminowym inwestorem od 2019 roku i nadal uważam, że Tesla ma ogromny potencjał i ani nie myślę, by wysiadać z niej w przede dniu rozwiązania autonomii i rewolucji robotów
  • Odpowiedz
@m-mmmm_marysia: możesz mi powiedzieć coś więcej o firmach, które zbudowałeś? Bo framework Elona sprawdza się bardzo dobrze. W biznesie często lepiej jest podjąć złą decyzję i się z niej wycofać, niż zbyt długo debatować nad ową decyzją w pierwszym momencie.

Elon powtarzał wielokrotnie, że jeżeli okazjonalnie czegoś z powrotem nie dodajesz, to znaczy, że usuwanie było zbyt mało agresywne w pierwszym momencie.

Dlatego, działania DOGE są na widoku publicznym -
anonimowyprogramista - @m-mmmmmarysia: możesz mi powiedzieć coś więcej o firmach, któ...
  • Odpowiedz
DOGE zaoszczędził już 100B. W tym tempie, do końca swojej działalności (4 lipca przyszłego roku), DOGE powinien bez problemu dobić do 1T oszczędności, jeżeli dobrze pójdzie to do dwóch.

@anonimowy_programista: sęk w tym, że nie zaoszczędził, a debunk tego był dobry. Tu bym sie zastanowił na ile Tesla to Musk.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista nie myślałeś nad tym by założyć własną firmę znając dobrze Muska? Gdybyś pracował po 20h dziennie sam byś miał setki miliardów.

@Filipterka25

Tu bym sie zastanowił na ile Tesla to Musk.

Wszytkie jego firmy to 100% on, Elon podejmuje wszystkie decyzje, projektuje samodzielnie rakiety, roboty i samochody.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: jak już kiedyś pisałem tak teraz powtórzę - żebyś przypadkiem nie zapomniał ;)

Bardzo cenię Twoję wpisy i to jedna z nielicznych rzeczy dla których zostałem na tym portalu. Dzięki za Twój wkład w de facto moją edukację i wiedzę :)

PS - podziwiam Twoją wytrwałość w walce z amebami umysłowymi, serio
  • Odpowiedz
Co do Elona, to Elon ma swoje metody, które dla wielu osób wydają sie chaotyczne, ale prawda jest taka, że są skuteczne. DOGE zaoszczędził już 100B.

@anonimowy_programista: tam jest napisane estimated savings

dodatkowo to mnie r---------a na tej
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: nie wiem czy bylo cos do tego, zreszta jakie to ma znaczenie dla tego konkretnego przypadku? Mnie interesuje stan faktyczny, niech pokaza faktyczna oszczednosc a nie estymowana bo papier wszystko przyjmie to mozemy pomowic o skutecznosci
  • Odpowiedz
@aeiou12345 Elon nigdy nie realizował hyperloopa. Tylko opublikował swój pomysł, by inne firmy mogły go zrealizować. Później, najbliżej Elon był tego pomysłu, gdy SpaceX robiło coroczne konkursy dla studentów, gdzie to było temat przewodni.

To że inne firmy nie potrafią tego zrealizować, to nie jego wina. Nic dziwnego w sumie. Ludzie do tej pory twierdzą że to niemożliwe. Z drugiej strony jest masę rzeczy które firmy Elona pokazały, że są możliwe...
  • Odpowiedz