Wpis z mikrobloga

• 0
@egon-nasralnik: co ma deweloper do tego, że za kilka lat pewnie zapłacisz podatek katastralny bo odziedziczysz jakis udzial w nieruchomości po babci czy tam rodzicach? Jesteś deweloperem?
  • Odpowiedz
@Dawul: No normalnie sprzedam, jak odziedziczyłem i mi nie potrzebne to sprzedaję, ktoś tam zamieszka a ja zarobioną kasę lokuję w obligacjach albo na giełdzie.

Taka jest idea tego podatku żeby nie kisić bez sensu.
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer:

To czemu nie dogadasz się z pozostałymi współwłaścicielami żeby to sprzedać i podzielić się kasą z całości?

Bardzo ciekawa propozycja. Nie myslales moze, o tym zeby zostac mediatorem w sprawach cywilnych albo sedzia, ktory zajmuje się sprawami zniesienia współwłasności, czy spraw dotyczacych działu spadku, skoro to takie proste ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie przypadkiem dlatego że ktoś sobie roi wartość nieruchomości i trzymanie tego nic go
  • Odpowiedz
Bardzo ciekawa propozycja. Nie myslales moze, o tym zeby zostac mediatorem w sprawach cywilnych albo sedzia, ktory zajmuje się sprawami zniesienia współwłasności, czy spraw dotyczacych działu spadku, skoro to takie proste ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Dawul: Ale mediator nic nie może bo z założenia musi przekonać nieracjonalnych ludzi (bo wierzą w beton), więc logiczne argumenty nie działają.

Sędzia już bardziej, ale sprawy się ciągną przez przepisy, terminy i dupokryjki. No i
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer:

Ale mediator nic nie może bo z założenia musi przekonać nieracjonalnych ludzi (bo wierzą w beton), więc logiczne argumenty nie działają.

Nie wiem jak to nawet skomentować, biorąc pod uwagę specyfikę spraw
  • Odpowiedz
Oj tak, to na pewno, sędziemu to sie oplaca, zeby jak nadłużej sprawy zalegały u niego w referacie xD.

@Dawul: A gdzie napisałem że to się sędziemu opłaca? Napisałem że ma sprawczość w przeciwieństwie do mediatora. Sprawy się ciągną przez terminy zawiadomień, czekanie na opinie biegłych, L4 którejkolwiek ze stron lub sędziego, wnioski stron, zawalenie sędziów sprawami - system jest tragiczny ale nie mam pretensji do sędziego że w swoim interesie
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer:

A gdzie napisałem że to się sędziemu opłaca? Napisałem że ma sprawczość w przeciwieństwie do mediatora. Sprawy się ciągną przez terminy zawiadomień, czekanie na opinie biegłych, L4 którejkolwiek ze stron lub sędziego, wnioski stron, zawalenie sędziów sprawami - system jest tragiczny ale nie mam pretensji do sędziego że w swoim interesie przeciąga sprawy - sam to sobie dopowiedziałeś.

Sprawy ciagna się z wielu powodów, ale głównym powodem jest to,
  • Odpowiedz
Sprawy ciagna się z wielu powodów, ale głównym powodem jest to, że strony mają dużo żądań, a nie dlatego, ze jak to powiedziales wierza w beton, bo 90% z tych ludzi co uczestnicza w tych sprawach chce sie rozliczyć i dostać monetę.

@Dawul: A te żądania rozliczenia wynikają z tego że jedna strona chce monetę, a druga nie chce jej dać bo woli trzymać zamiast sprzedać i podzielić się kasą.

Jak ktos
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer:

A te żądania rozliczenia wynikają z tego że jedna strona chce monetę, a druga nie chce jej dać bo woli trzymać zamiast sprzedać i podzielić się kasą.

Nie, najczęściej wynika to, z tego, że tam mieszka i nie ma pieniedzy na spłatę drugiej strony. No, ale wiadomo, lepiej zrobic narracje jak na wykopie
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer: ale ja jestem gotowy przyjąć te Twoje odrealnione scenariusze i wciąż nie rozumiem, dlaczego akurat msci awi mialoby leciec na morde i byc mniej bezpieczne, chociaz jest bardziej zdywersyfikowane, a najwieksze europejskie spolki nie?
  • Odpowiedz
@Dawul: Bo 65% msci acwi to spółki amerykańskie które w moim odrealnionym scenariuszu z dnia na dzień staną się niedostępne więc możesz je sobie skreślić z portfela, więc pozostałe 35% inwestycji będzie musiało wykręcić 300% zysku żeby wrocic do poziomu sprzed scenariusza.

W tym samym czasie indeks europejski zamiast -65% zrobi -10/-20 i szybciej odbije bo Europa jest netto kredytodawcą a nie kredytobiorcą i ma więcej kapitału do inwestowania który
  • Odpowiedz
  • 0
@PfefferWerfer:

Bo 65% msci acwi to spółki amerykańskie które w moim odrealnionym scenariuszu z dnia na dzień staną się niedostępne więc możesz je sobie skreślić z portfela, więc pozostałe 35% inwestycji będzie musiało wykręcić 300% zysku żeby wrocic do poziomu sprzed scenariusza.

ale dlaczego stana się niedostepne xD? nie
  • Odpowiedz
ale dlaczego stana się niedostepne xD? nie rozumiem

@Dawul: No i tu jest właśnie problem, bo tłumaczyłem ci to już kilka razy a ty nie dopuszczasz w ogóle takiej możliwości bo nie traktujesz USA jako wrogiego mocarstwa które obrało ścieżkę na podporządkowanie sobie Europy do nadchodzącej wojny z Chinami. Jeśli się nie podporządkujemy to zajmie nasze aktywa i pójdzie na wojnę bez nas.

Dlaczego ma niby zrobic -10/-20? Przeciez te
  • Odpowiedz