Wpis z mikrobloga

Kiedyś na wypoku sobie, żartowałem, że w jakimś 2035 wybory do Sejmu wygra Partia Rentierów i Landlordów (PRL) i zakaz podatku katastralnego zostanie wypisany do polskiej konstytucji. Nie spodziewałem się, że będzie to szybciej:

#nieruchomosci #polityka
lecho182 - Kiedyś na wypoku sobie, żartowałem, że w jakimś 2035 wybory do Sejmu wygra...

źródło: image

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

chyba nie więcej niż jedno,

@Macuga_: Podatek katastralny z definicji nie jest podatkiem od więcej niż jednego mieszkania tylko od jego bezpośredniej wartości. Oczywiście, może być ustalany progresywnie w zależności od n.p. ilości posiadanych mieszkań ale to samo można zrobić z obecnym podatkiem od nieruchomości dużo taniej bo nie wymaga powołania 10000 urzędników do wyznaczenia i aktualizowania co roku wartości każdej nieruchomości w kraju. I podatek ten ma też wady
  • Odpowiedz
ile polskie rodziny potrzebują mieszkań, chyba nie więcej niż jedno, więc wszystko ponad to powinno być obłożone wysokim podatkiem

@Macuga_: możemy się spierać o podstawową ilość, bo ja uważam że "ilość dzieci/członków rodzinnego domu +1" - czyli masz dom + coś tam na wakacje; masz świetny okres, kupujesz po mieszkaniu dla dzieciaków na start...
Ale niezależnie czy to będzie od 2 (bo olana będzie powyższa propozycja), czy wyżej - myślę,
  • Odpowiedz
@lecho182 co za absurd, że kandydat na prezydenta ma w swoim postulatach coś, czego zmienienie graniczy praktycznie z cudem XD, ale pisiorki łykną aż miło.
  • Odpowiedz
@Macuga_

ile polskie rodziny potrzebują mieszkań, chyba nie więcej niż jedno, więc wszystko ponad to powinno być obłożone wysokim podatkiem

A co z zabezpieczeniem przyszłości dzieci? Rodzina potrzebuje tyle mieszkań ile ma potomstwa + 1 dla rodziców¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@kiszczak: tak i musi koniecznie kupować te mieszkania jak dzieci mają 3 lata i przez nastepne 18 lat komus wynajmować. Niech kupują obligacje albo złoto a mieszkanie dzieciakowi jak będzie się wyprowadzał z domu.
  • Odpowiedz
@Macuga_ A niby dlaczego świadomie ma decydować się na kupno drożej, jeśli wie, że i tak to mieszkanie będzie niezbędne dla jego dziecka?
Tylko nie uciekaj przed odpowiedzią ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@kiszczak: Latarnia Twojego intelektu nie świeci zbyt jasno co? Przecież na obligacjach by zarabiał to na droższe mieszkanie byłoby go stać, jedno w drugie wchodzi, a Janusz nie blokuje mieszkania innym młodym parom co chcą założyć rodzinę na swoim a nie wynajmowanym.
  • Odpowiedz
@Macuga_ Zanim spróbujesz kogoś obrazić dokształć się ekonomicznie. Pokaż obligacje które przez ostatnie 10 lat miały procentowy wzrost większy niż ceny nieruchomości w Polsce po uwzględnieniu opodatkowania zysków kapitałowych. Jak już ogarniesz jaką głupotę tu napisałeś to wróć i mnie przeproś.
  • Odpowiedz