Wpis z mikrobloga

Może, nie jakoś super odkrywcze, ale właśnie odrkyłem, że można w linuksie z shella sterować ustawieniami monitora po displayport:

Przykład sterowania jasnością

ddcutil --bus=4 setvcp 10 50
Gdzie bus=4 to numer urządzenia pod i2c (w przypadku jednego monitora nie jest wymagane podawanie tego parametru):

$ ddcutil detect
Display 1
I2C bus: /dev/i2c-4
DRM connector: card1-DP-1
...

Idąc za ciosem można to sobie podpiąć np pod redshifta by zmieniało automatycznie jasność w zależności od pory dnia i tego kiedy wschodzi/zachodzi słońce:

$ cat ~/.config/redshift/hooks/brightness.sh
#!/bin/sh

# Set brightness via ddcutil when redshift status changes

# Set brightness values for each status.
# Range from 1 to 100 is valid
brightness_day="50"
brightness_transition="35"
brightness_night="20"
i2c_bus=4

case $1 in
period-changed)
case $3 in
night)
ddcutil --bus=$i2c_bus setvcp 10 $brightness_night
;;
transition)
ddcutil --bus=$i2c_bus setvcp 10 $brightness_transition
;;
daytime)
ddcutil --bus=$i2c_bus setvcp 10 $brightness_day
;;
esac
;;
esac

Przez ddcutil w zasadzie u mnie jest dostęp do wszystkich ustawień z całego menu monitora i np przez shella mogę sobie nawet zmienić język menu. Dostępne opcje można podejrzeć poleceniem ddcutil capabilities.

#linux #ciekawostki #informatyka #archlinux #ubuntu
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@psiversum: Nie mam, ale jak to zrobić? Oczywiście mówię o tym gdy monitor tego nie obsługuje. Wiem, że Enlightenment sobie radzi, ale ani Gnome ani KDE ani nic innego nie ma takich opcji xd
  • Odpowiedz
Nie mam, ale jak to zrobić?

@fervi: no, jak masz waylanda to nie wiem. Pod X11 robi się to komendą xrandr. Monitor nie ma nic do rzeczy. Xy po prostu przyciemniają wyświetlany obraz przed wysłaniem go do karty graficznej.

xrandr --output DVI-1 --brightness 0.7
Można też razem z gammą dla
  • Odpowiedz
ani Gnome ani KDE ani nic innego nie ma takich opcji xd

@fervi: najlepiej wychodzić z założenia, że środowiska graficzne nie posiadają każdej opcji która nam się zamarzy, ale dzięki wolności Linux mamy to, że możemy sobie dosłownie każdy pomysł łatwo oskryptować i z pomocą środowiska graficznego np. tworząc skrót na pulpicie czy w menu dodać naszą własną funkcje do systemu. Wtedy nie tracisz czasu na poszukiwanie idealnego środowiska, bo
  • Odpowiedz
  • 0
@rtp_diov: Trochę tak, trochę nie. Pytanie czy to skrypty mają uzupełniać środowisko, czy w teorii twórcy powinni to zrobić.

@fervi: z drugiej strony też można spytać - czy twórcy środowiska mają ogarniać każdy najdurniejszy przypadek użytkownika czy mogą się trzymać jakiś standardów ale za to użytkownikom dawać narzędzia do ogarniania własnych problemów? xD
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: no jasne, że są przejściówki tylko pytanie brzmi czemu i po co biorąc pod uwagę, że kompów z DVI już nie ma a monitory z DVI też raczej do najświeższych nie należą? xD

Po za tym po DVI też możesz sprawdzić czy ddcutil coś ci wykrywa.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Nawet się da (sudo ddcutil setvcp 0x10 48)

No nie należą, ale po co mam wywalać dobry monitor? :D 16:9 jest? Jest. Full HD jest? Nawet powyżej.
  • Odpowiedz