Wpis z mikrobloga

@Henson_: Może coś w tym być, emirycznie zauważyłem, że odkąd obniżyłem poziom węgli w diecie, jakoś mniej mam ciśnienie na bzikanie, nie wiem może tylko moje odczucie,
  • Odpowiedz
@Henson_ zależy od kontekstu, jak za mało jesz, to będzie Ci spadać testosteron, trzeba pamiętać, by stawiać na tłuste mięsa jak wołowina i jagnięcina, jeść jajka, tluszcze zwierzęce są dobre. Podejrzewam, że ten poziom spada u ludzi, którzy mało jedzą i ciągle stawiają na kurczaka i indyka, a to chude mięsa.
  • Odpowiedz
@Henson_
W 2023 w drugim roku keto robiłem sobie insulinę i kortyzol , miałem minimum także nie ma żadnych wzrostów kortyzolu, nie wiem czym miałby być spowodowany wzrost kortyzolu, chyba że w pierwszym miesiącu to jeszcze bym uwierzył jak organizm adaptuje się na ketony
  • Odpowiedz
@Henson_: proste - jak jesteś na keto low carb -> niska insulina -> wyższe shbg -> niższy wolny testosteron, całkowity może rosnąć i być nawet ponad skale, z tym, że test całkowity to wolny testosteron + shbg + albumina, więc w sumie słaby wskaźnik, ja miałem wyrąbany testosteron w okolicach 1250 gdzie górna granica to jakieś 900, ale co z tego, skoro miałem shbg ponad norme więc tego aktywnego, wolnego
  • Odpowiedz