Aktywne Wpisy

michalxd21 +109
Tak czasem sobie siedzę i myślę - że jednak w zajebistych czasach żyjemy. Nie doceniamy jaki skok zanotowaliśmy. Jakie mamy możliwości względem naszych przodków.
Pochodzę z Podlasia, wieś 2 tysiące mieszkańców, gmina 4 tysiące. 10km dalej jest granica z Białorusią. Od jakiegoś czasu mocno się wkręciłem w #genealogia badając losy mojej rodziny. 300 lat do tyłu na tej samej ziemi moi przodkowie wszyscy w linii prostej się parali rolnictwem. 300 lat,
Pochodzę z Podlasia, wieś 2 tysiące mieszkańców, gmina 4 tysiące. 10km dalej jest granica z Białorusią. Od jakiegoś czasu mocno się wkręciłem w #genealogia badając losy mojej rodziny. 300 lat do tyłu na tej samej ziemi moi przodkowie wszyscy w linii prostej się parali rolnictwem. 300 lat,
źródło: image
Pobierz
Karolya +2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

⏩Z góry jest domniemanie ojcostwa
⏩Masz tylko 65 dni na zaprzeczenie ojcostwa
⏩Potem masz 1 rok na odwołanie się
⏩Prokuratura powoła się na "dobro dziecka"
⏩Europejski Trybunał Praw Człowieka również rozłoży ręce i nic nie uzyskasz
⏩Jeżeli już jakimś cudem byś uniknął uznania ojcostwa, to alimentów nie odzyskasz, ponieważ liczy się "dobro dziecka"
W skrócie, kobieta może pomówić cię o ojcostwo, a ty nie odzyskasz ani grosza jeżeli dowiedziesz, że ojcem nie jesteś. Dla ciebie wygraną nie będzie sprawiedliwość i odzyskanie pieniędzy, a wygraną będzie, to że nie będziesz musiał dalej niesłusznie płacić alimentów na nie swoje dziecko!
Dlaczego w naszym kraju zamiast obowiązkowych testów na ojcostwo występuje jakieś domniemanie ojcostwa? Dlaczego u nas nie ma takiej realnej możliwości? Dlaczego ojciec ma tak mało czasu, na to aby uniknąć ojcostwa? Dlaczego za fałszywe pomówienie o ojcostwo nikt nie jest karany z Art.286 kodeksu karnego?
To również należy zmienić! Dziękujemy również
@podgrudna
za wyjaśnienie sprawy 😃.
#prawamezczyzn #pieklomezczyzn #pieklokobiet #prawo
https://x.com/StopDMiP/status/1894379321915326664
źródło: Gj6ngGvXkAAgThq
Pobierzźródło: Gko8fsHXcAAbnbY
PobierzCo więcej tylko i*iota w tym kraju decyduje się na bycie ojcem.
Chętnie doleje benzyny do ognia
@Piotrek7231: ty lefaku. Bolzga marka, bolzgie witaminki lefaku, matkę też chcesz testować? Lefaku
Według tego jest rok od dowiedzenia się o tym:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-rodzinny-i-opiekunczy-16785962/art-63
W innym przypadku osoba zgłoszona jako ojciec przez matkę musi zgodzić się na ojcostwo.
A jakiego? Bo jak masz związek partnerski (małżeński) to wtedy istnieje domniemanie ojcostwa. Czasem warto poczytać trochę więcej niż nagłówki i pluć, już jeden tu na wykopie był taki co pisał jaka to żona okropna i dziecko, a potem szok, że sądy idą za dobrem dziecka.
Chyba nie znam żadnego przypadku, w którym ktoś faktycznie nie był
1. Domniemanie ojcostwa zachodzi wyłącznie w małżeństwie.
2. Mężczyzna, który uznał ojcostwo, może wytoczyć powództwo o ustalenie bezskuteczności uznania w terminie roku od dnia, w którym dowiedział się, że dziecko od niego nie pochodzi. W razie uznania ojcostwa przed urodzeniem się dziecka już poczętego bieg tego terminu nie może rozpocząć się przed urodzeniem się dziecka. Kluczowe jest sformułowanie "w terminie roku od dnia, w którym dowiedział się,
Sęk w tym, że jak kobieta się uprze to może przeciągać tę sprawę o ustalenie ojcostwa latami. Facet w tym czasie musi płacić alimenty. Już tak było, że kobieta nie stawiała się z dzieckiem i co jej zrobisz. Sprawa trwała chyba z 5 lat. No i facet wygrał- mógł przestać płacić alimenty na nieswoje dziecko, ale jakby chciał pieniążki
@Piotrek7231: ale dlaczego sugerujesz, że dotrzymując terminów nadal trudno zaprzeczyć ojcostwu?