Aktywne Wpisy

OBAFGKM +59
tomilipin +74
Dwie godziny temu znaleźli mojego sąsiada na sznurze. Chłop lat 36, mechanik, zostawił żonę i trójkę dzieci. To była jego druga próba, tym razem udana.
A dwa tygodnie temu brat mojego współpracownika też zawisnął.
Dla #p0lka pomoc i wsparcie, dla chłopa sznur (╯︵╰,)
#samobojstwo #ehhhhhhhhhhhhh
A dwa tygodnie temu brat mojego współpracownika też zawisnął.
Dla #p0lka pomoc i wsparcie, dla chłopa sznur (╯︵╰,)
#samobojstwo #ehhhhhhhhhhhhh

#antynatalizm
Bo nie musisz ryzykować i ryzyko dotyczy drugiej istoty a nie ciebie. Czego nie
Równie dobrze mogę napisać że dziecko nie chce nie istnieć. Nie istniejący człowiek nie ma możliwości wyrazić jakiejkolwiek preferencji dlatego wybór za niego podejmują rodzice i nie ważne jak wybiorą, wybiorą wbrew jego woli. Dopiero człowiek który się urodzi otrzymuje możliwość wyboru.
Może to dlatego że rozmawiasz z
No nwm, ta piątka dzieci które mógłbym do tej pory mieć a nie mam jakoś nie
@qusqui21: depresja jest realną chorobą. Twierdzenie "życie nie ma sensu" oraz "lepiej nieistnieć" to dobrze opisane przez literature i fachowców objawy tej choroby. Jedne z bardziej swoistych.
Mogę się mylić ale jak wszyscy ludzie stosuje pewną ekonomie myslenia. Bełkoczący żul na przystanku to z reguły pijak, a antynatalista opowiadający o tym że nic nie ma sensu i wszystko jest cierpieniem choruje na depresje ¯\(ツ)/¯
@Klusiu_: więc antynatale nie prowadzą samochodów, czy jednak mają w dupie ryzyko dotyczące innej istoty?
Jakbyś się nad tym zastanowił to podejmujesz w życiu tysiące razy ryzyko w imieniu innych istot. I te ryzyka impaktują na życia całych pokoleń. Po prostu prowadząc ten samochód czy robiąc milion podobnych czynności ignorujesz to ryzyko, a w wypadku prokreacji robisz cherry picking i pozujesz
Ale otrzymanie tego benefitu nadal jest dla niego korzystne (inaczej nie byłby to benefit). Ja, jak i zdecydowana większość ludzi żyjąc jest w lepszym stanie niż gdyby się
A biją brawa?
Zgodzę się że wybór jest żałosny. Nie zapominajmy jednak że jest to kontrargument w odpowiedzi na argument antynatalistów że dziecko powołuje się do życia wbrew jego woli. Ten kontrargument ma uzasadnić że nie ważne co wybierzesz zdecydujesz wbrew woli dziecka, które zyska
@qusqui21: nie poczuwam się do przekonywania kogokolwiek do czegokolwiek ¯\(ツ)/¯ przedstawiam swoje przemyślenia i czytam przemyślenia innych. Twój punkt widzenia uważam za błędny co nie znaczy że wykluczam swoją własną pomyłkę.