Wpis z mikrobloga

Nie wiem kogo zapytać, więc: #programista15k #pytaniedoeksperta #programowanie #humorinformatykow

Wiem że to nikogo z was za bardzo ekspertyza nie jest, ale nie przychodzi mi do głowy inne miejsce niż wykop i te tagi gdzie ktoś by to umiał policzyć.
Chodzi mi o to - jakie dwa kolory na jednym PNG zaprezętowałyby się najróżniej dla największej ilości ludzi na świecie. Wiem że to trudniej policzyć niż jaki to by musiał być kolor generowany przez ekran - bo to widmo. Ale od jakiegoś czasu można to już przeskalowywać, bo wiadomo jakie kolory są dla naszego gatunku jak różne.

W dawnych czasach ircowałem i spotykałem kneckbeardów dla których to by było oczywiste i sami by to obliczyli i wytłumaczyli, nawet celowo błędnie i na końcu dali linka do repo z ładnym .md obok kalkulatora xD
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PlatynowyJezyk co to znaczy inaczej u każdego? Ekrany obsługują gamut srgb, mógłbyś użyć dci-p3 ale wtedy i tak te kolory będą konwertowane do srgb - tu się może pojawić inny niż planowałeś. Chyba że chodzi ci o coś innego, to wtedy pewnie jakiś zielonego i czerwonego, dla daltonistów będzie pokazywać inne kolory
  • Odpowiedz