Wpis z mikrobloga

#gielda #xtb #meczennicyxtb #podatki
Dostałem pit 8c z xtb. W zeszłym roku sprzedałem z zyskiem jedną spółkę i nie miałem żadnych dywidend z zagranicy. Podliczylem ile wydałem na tą spółkę (PKP cargo) podczas zakupu i ile dostałem podczas sprzedaży i no sumy się ewidentnie nie zgadzają. Mój koszt uzyskania przychodu jest ewidentnie wyższy niż powinien być co obniża dochód i to ile powinienem zapłacić podatku. Nie jest to duża kwota ale zastanawiam się teraz czy to jest pomyłka czy może jakaś ukryta opłata? Której nie widzę lub nie zauważyłem w xtb.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zeszyt-w-kratke u mnie też się nie zgadza :/ przychody i koszty mam dokładnie 2 razy większe niż powinny być, tak jakby każdą transakcję 2 razy policzyli.

Mam jeszcze na pit dochody z instrumentów pochodnych i w tym przypadku jest poprawnie
  • Odpowiedz
Sprzedałeś wszystko co kupiłeś? Bo jak kupowałeś i sprzedawałeś transzami to może wyglądać to inaczej - koszty liczy się metodą FIFO. Jak sprzedałeś wszystko to rachunek jest prosty.

@cichy-spokojny-grzeczny: tak. Najpierw kupiłem w dwóch transzach jedna duża druga mniejsza. A później na raz sprzedałem wszystko teraz już nie mam żadnych akcji. Niektóre akcje były ułamkowe. Więc po prostu podliczyłem za ile kupiłem i za ile sprzedałem różnica to dochód od
  • Odpowiedz