Wpis z mikrobloga

tak się czasem zastanawiam czy ja aby na pewno dobrze inwestuję swój czas. tyle podatku do zapłaty, jak to odliczyć od dochodu to nie licząc konta ike/ikze z konta podstawowego wychodzi 2210 zł dochodu miesięcznie, czyli bym za to nawet nie przeżył, a na rozkminki, transakcje, prowadzenie #przegranko100k pewnie z 1/5 etatu idzie ( ͡° ʖ̯ ͡°) totalnie gówniany zwrot jak to zestawić z hajsem zarabianym w normalnej, uczciwej robocie...

szkoda, że na ike/ikze nie podają czegoś w stylu "zaoszczędziłeś w tym roku na podatkach x xxx zł", bo nawet nie wiem jak miałbym teraz policzyć ile zł tam zarobiłem bez spędzania nad tym pół dnia

#gielda
affairz - tak się czasem zastanawiam czy ja aby na pewno dobrze inwestuję swój czas. ...

źródło: Firefox_Screenshot_2025-02-15T13-30-07.949Z

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@affairz: Co? Przecież kiedyś pisałeś, że to inwestycja w losowe spółki co by sugerowało, że rzut kostką decyduje i czas poświęcony jest pomijalnie mały.
  • Odpowiedz
  • 3
@lormont: na początku tak było, i na początku zabawa wygenerowała kilkanaście procent straty. potem stwierdziłem, że trochę jednak bez sensu tak palić hajs i kwota startowa jest obecnie potrojona
  • Odpowiedz
@affairz:
Z tego co pamiętam to inwestowałeś ponad 2 mln pln czyli zysk 30k to 1,5%
Gdyby tak było jak pisze to twoj zysk jest znacznie niżej niż obligacje skarbowe.
Zysk poniżej stopy wibor oznacza stratę.
  • Odpowiedz
@affairz: cos tu sie nie spina skoro robisz analizy i swiadomie optymalizujesz portfel, spodziewalem sie ze to jest akcja "xd yolo kupuje losowe smieciowe spolki i zobaczymy co to bedzie". Nazwa tagu wprowadza w blad ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz są jeszcze dywidendy

@Floryda: są ale na portfelu pln są one mniejszą częścią zysku, tylko portfel US buduję strice dywidendowo (z konkretnym planem, żeby mi miesięcznie pokrywał koszty życia, ale dopiero kilkanaście % planu uzbierane)

spodziewalem sie ze to jest akcja "xd yolo kupuje losowe smieciowe spolki i zobaczymy co to bedzie". Nazwa tagu wprowadza w blad ;)

@hu-nows: taka miała być, ale trochę zmieniłem zdanie.
  • Odpowiedz