Wpis z mikrobloga

@akademiafurania: nextjs - wtedy kiedy wielu użytkowników odpytuje o te same dane (np w przypadku serwisów internetowych), wtedy dostają statyczną stronę internetową, a ty masz możliwość łatwej konfiguracji cache i dodawania interaktywności.
  • Odpowiedz
@ujdzie: dzieki za odp.
Czyli w momencie w ktorym bardzo maly procent danych moze sie powtarzac u wielu uzytkowników ale jednak w wiekoszci kazdy ma swoj zestaw danych który zapisuje i generuje, to wydajnosciowo lepszy bedize MERN ? czy inny stack, zakładając ze pasuje mi relacyjna baza danych np. postgres
  • Odpowiedz
@akademiafurania: to zależy co z tymi danymi robisz i jakie masz oczekiwania. Jeżeli je tylko wyświetlasz, to renderowanie na serwerze dalej ma sens i jest najszybsze, alternatywą jest pobranie bazowego skryptu, potem pobranie danych i wyświetlenie.

Co do mern to nie mam zdania, bo potrzebuję relacje w moich bazach i nie dotykam mongo.
  • Odpowiedz
@ujdzie: no własnie wraz z wzrostem projektu mongo przestało miec sens

bardzo Ci dziekuje za pomoc, ale jeśli moge to ostatnie pytanie
uzyłem w projekcie supabase (głownie dlatego bo chciało mi sie robic własnego auth) czy to dobry wybór jesli chodzi o performance - cena ? masz moze takie info ?
  • Odpowiedz
supabase

@akademiafurania: dosyć często się przewija w projektach, raczej z pozytywnym odzewem. To chyba i tak można samodzielnie hostować, więc nie wtopisz tak jak ludzie kombinujący z polecanymi przez influencerów rozwiązaniami (np. Clerk, lol)
  • Odpowiedz
@akademiafurania: jak z każdym tego typu saasem - "zobacz jak łatwo z nami coś zrobić", "zacznij za darmo", a potem faktura niespodzianka na $1000, bo ci się nie chciało poświęcić czasu na coś co i tak powinno być twoim obowiązkiem (trzymanie danych u siebie) i można to było ogarnąć spędzając dzień-dwa na implementację next-auth, czy alternatyw.

Już nie wspomnę o tym, że branża "auth" to naciągacze, którzy wmówili ludziom, że
  • Odpowiedz