Co sądzicie o instalowaniu custom Romów (Lineage, Calyx, Graphene). Mają jeszcze sens w 2025? Dobrym pomysłem jest je dawać na nowe telefony czy lepiej tylko na starsze? #android #customrom #lineageos #calyxos #grapheneos
@placebo_ imo na nowych smartfonach scena costom rom umiera, producenci co raz bardziej mają w dupie open source, blokują bootloadery, trzeba się prosić przez specjalne strony żeby łaskawie odblokowali (niby ze względu bezpieczeństwa)... Dużo zachodu z tym. No i to nie czasy że trzeba było usuwać wszystkie zbędne apki żeby zaoszczędzić trochę ramu.
Teraz custom to głównie dla osoby która robi to dla prywatności albo tak po prostu dla zasady
@placebo_: Na nowe telefony nie mają żadnego sensu. To już nie te czasy gdzie trzeba było wszystko pousuwać aby to jakkolwiek działało. Druga sprawa custom romy zupełnie nie nadają się do użytku na co dzień na głównym telefonie. Dużo aplikacji codziennego użytku wtedy nie działa. Na stary telefon bez wsparcia producenta to już jak najbardziej bo jak masz telefon z Androidem 5 czy 7 to i tak nie nadaje się
@placebo_ GrapheneOS tylko i wyłącznie ma wsparcie na najnowsze wersje Pixela i w dzisiejszych czasach, gdzie wszystko uzależnione jest od googla oraz monitorujących wszystko na telefonie agentów AI zarówno w Androidach, jak i w Apple (Iphone 16) to jeden z najlepszych wyborów (albo pinephone z kill switchami)
@placebo_: żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie kupiłem pixela 7a i zainstalowałem graphene. Jest świetny i kompletny. Ten pixel zupełnie wystarczy i nie trzeba nic nowszego. Graphene działa genialnie i przy małym używaniu trzyma 4 dni na wifi. Mam work-profile z gapps oraz główny profil z gapps + private space bez gapps. Genialny rom. A tak serio, to testowałem czy można odpalić profil firmowy zarządzany i czy będzie działał - Tak.
Teraz custom to głównie dla osoby która robi to dla prywatności albo tak po prostu dla zasady
https://grapheneos.org/faq#supported-devices
https://grapheneos.org/faq#future-devices
źródło: Zrzut ekranu 2025-02-11 o 21.14.29
PobierzA tak serio, to testowałem czy można odpalić profil firmowy zarządzany i czy będzie działał - Tak.