Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait #sztucznainteligencja #datascience #analizadanych

Patrzcie mireczki, po co wam jakieś studia? Co więcej, jak wam mało, to kończąc ten 30 dniowy kurs online AI & Machine Learning Engineering za 16 900 możecie nawet na specjalnych warunkach uczestniczyć w zaawansowanym w kursie Inżynier AI & ML, także za 16 900 online. Po takim kursie to chyba normalnie na mida można startować.

https://www.kodolamacz.pl/kurs/ai-machine-learning-engineering
JamesJoyce - #programowanie #programista15k #naukaprogramowania #pracait #sztucznaint...

źródło: image

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Milo900 myślę, że jednak sporo ludzi tam pójdzie. Rozmawiałem dziś z koleżanką i mówiła mi, że u niej na rekru podobnie. Ludzie od ai z 5 lat expa, w realu 4 bazy danych jedna prezentacja o ai dla szefostwa i coderslab.
  • Odpowiedz
Jak ktoś w 2025 decyduje się na bootcampa to powinni takiej osobie z automatu zdejmować prawa wyborcze.

@Milo900: Nawet nie chodzi o rynek. Po co płacić kupę kasy za wątpliwej jakości bootcampy, jak sieć pęka od darmowych materiałów? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Kresse ludzie chcą mieć wszystko pokazane jak krowie na rowie. Zero szukania informacja samemu, bo.za duzo wszystkiego.

Dzisiaj najlepiej jednak isc w nauke z mentorem na takiej zasadzie ze sam czlowiek sobie czyta i pisze kod, a mentor tylko nadzoruje postep
  • Odpowiedz
@Milo900: No ja wiem, bo sam wszystkie treningi techniczne jakie brałem to właśnie z lenistwa na zasadzie "o zobaczymy co tam powie, bo nie chce mi się czytać dokumentacji" xD Wartość w stosunku do ceny jest prawie zawsze tragiczna, zwłaszcza jeśli faktycznie chcesz się czegoś nauczyć. Chociaż to pewnie trochę zależy od osoby. Ja tam lubię robić w swoim tempie, jak najwięcej hands-on i zawsze mam możliwość zagłębić jakiś temat,
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: generalnie gdyby nie wyśmiewanie bootcampów to do pracy rzeczywiście lepszy będzie bootcamp niż studia, choć to kontrowersyjne. Ale praca programisty to nie praca naukowa tylko klepactwo kodu na czas.

ten model na początku eldorado bardzo dobrze funkcjonował i jak była robota na react developera to więcej w niej ogarniał bootcampowicz niż absolwent informatyki i często o dziwo nawet bootcampowicz miał większe szanse na zatrudnienie bo ogarniał reacta a "czysty" absolwent
  • Odpowiedz
Ale praca programisty to nie praca naukowa tylko klepactwo kodu na czas

@enten: a później powstaje takie zabugowane oprogramowanie, że lecą layoffy 30%, aby za ich stawkę zatrudnić 15 seniorów, którzy to naprawią.
  • Odpowiedz
@Milo900: najlepiej to jest dołączyć do discorda gdzie jest grupa pasjonatów, raz poszedłem do takiego mentora na core review mojego projektu, to zaczął się spuszczać nad jednym testem coś tam poprawiać wszystko się wywaliło no i sprawdził w sumie jeden test a całego projektu nawet nie przejrzał, a wrzuciłem na discordsa link do githuba i gość mi przez godzinę kupę błędów znalazł i wszystko asynchronicznie, czas i siano zaoszczędzone
  • Odpowiedz
@enten: kto tu napisał o naukowcu? Napisałem o seniorze. Bo wbrew pozorom, na mida faktycznie możesz dostać się jedynie po stażu pracy, o tyle senior to już nie staż pracy, a dużo wiedzy i doświadczenia. I nie mył doświadczenia z 10 letnim klepaniem cruda w javie, to dalej jest mid.
  • Odpowiedz
@GeDox: tak, tak te mityczne nalepki, żeby minionki zapierdalały po pracy jeszcze więcej bo na mida to już nie wystarczy praca w firmie X lat tylko trzeba znac to i tamto, a jak Cię w pracy nie nauczyli to FUCK YOU!
  • Odpowiedz