Aktywne Wpisy

Tragiczna demografia nie wynika z cen nieruchomości i niskich wynagrodzeń. Wynika z nieodwracalnych zmian kulturowych, z prania mózgu urządzanego ludziom w social mediach, wynika z instagramów, tinderów, tiktoków i całego tego guana. A to co mamy teraz to dopiero preludium - pokolenia 2007+, czyli dzisiejsi 18latkowie, są tak kulturowo odmienni od naszych wyobrażeń że za kilka lat dzietność nie będzie oscylować wokół 1 tylko 0, możecie się dziś z tego śmiać

wrth +44
#kiszak biorę po dwieście od każdej strony i słucham państwa
źródło: image_picker_8E9BF5CE-5C0C-46D6-BE35-FA3DAC0A067A-47962-0000199D93711384
Pobierz

Mam do PC podpięty moduł WS Lite (bez wyświetlacza i GPS) i komunikuję się z nim po kablu USB(jako w serial w ustawieniach). Niestety o ile w komunikacjach przez Androida z innych modułów chyba widziałem opcję podania pozycji "z palca" - to w kliencie przeglądarkowym nie widzę takiej opcji ani w części na obrazku - ani niżej. Sam komp "ma swój GPS na osobnym USB" ale wygląda na to, że nie jest widziany przez przeglądarkę (coś mi świta, że może to być kwestia jej uprawnień etc. - ale za stary jestem by czytać całą dokumentację windy). Da się "z komputera"? Chciałbym by stacja była widoczna na mapie tam, gdzie ją wskażę.
źródło: obraz
PobierzPrzy połączeniu serial polecenie powinno wyglądać mniej więcej tak:
meshtastic --serial --set position.fixed_position true --setlat XXX --setlon XXXX --setalt XXAle mniej-więcej łapię ideę, to wygląda sensownie.
Jak się chciałem dostać do innego sprzętu po zmianie z BT na wifi - to już z powrotem nie potrafiłem, zacząłem szukać i Andreas Spiess w tym materiale https://www.youtube.com/watch?v=EAQI2ZSmxPU mówi by tego nie robić bo generuje problemy. Z kolei nie znam na tyle systemu żeby poruszać się