Aktywne Wpisy

vampajer +737

jatutylkopacze +161
Ciąg dalszy w sprawie oszusta Rafała Topczyńskiego.
Sąd z rigczem uwzględnił moje zażalenie na decyzję prokuratury, zwracając uwagę niebieskim, że wypadało by się trochę przyłożyć do roboty zanim zacznie się wysuwać tezy o niskiej szkodliwości społecznej.
Możliwe, że za jakiś czas będę wzywany więc jeśli ktoś z poszkodowanych przez Rafałka chciałby pomóc i podzielić się zapisem konwersacji, z którego wynika, że dopuścił się oszustwa, zapraszam na priv.
Tu
Sąd z rigczem uwzględnił moje zażalenie na decyzję prokuratury, zwracając uwagę niebieskim, że wypadało by się trochę przyłożyć do roboty zanim zacznie się wysuwać tezy o niskiej szkodliwości społecznej.
Możliwe, że za jakiś czas będę wzywany więc jeśli ktoś z poszkodowanych przez Rafałka chciałby pomóc i podzielić się zapisem konwersacji, z którego wynika, że dopuścił się oszustwa, zapraszam na priv.
Tu
źródło: 2025-10-18 15.51.02
Pobierz

Pełna nazwa to Central Intelligence Agency, co na polski tłumaczy się jako Centralna Agencja Wywiadowcza. No dobrze, ale skoro "intelligence" to "inteligencja", to dlaczego w tym kontekście oznacza "wywiad"? Otóż w języku angielskim słowo intelligence ma dwa główne znaczenia:
Inteligencja, czyli zdolność do myślenia i rozwiązywania problemów.
Informacje wywiadowcze, czyli dane zbierane i analizowane na potrzeby bezpieczeństwa narodowego.
Dlatego CIA to nie agencja "inteligencji", lecz instytucja zajmująca się zbieraniem i analizą informacji na temat zagrożeń spoza granic USA.
A jak to się wymawia? /ˌsiː.aɪˈeɪ/, czyli po prostu literujemy: Si-Aj-Ej. Całkiem proste, prawda?
Swoją drogą, CIA i FBI często są mylone, ale ich role są zupełnie inne. FBI działa głównie wewnątrz USA, zajmuje się przestępczością federalną i kontrwywiadem, a CIA koncentruje się na zagranicznych operacjach wywiadowczych. Co ciekawe, CIA nie ma uprawnień do działania na terytorium Stanów Zjednoczonych – to FBI pilnuje, by wywiad nie zaglądał tam, gdzie nie powinien.
To moje odkrycie dnia – jeśli macie swoje spostrzeżenia o CIA, dajcie znać! Może razem rozwikłamy kolejne tajemnice tej organizacji? 😎
na podstawie wpisu: https://wykop.pl/wpis/79976785/hej-dzis-zapragnalem-sie-dowiedziec-czym-wlasciwie
super!
proponuję tag #trzylitery i dodatkowo oznaczanie tagiem #gruparatowaniapoziomu