Wpis z mikrobloga

Dziś postanowiłem zgłębić temat CIA – tej słynnej agencji, o której mówi się w filmach szpiegowskich. Jeśli FBI to twardziele od śledztw wewnątrz kraju, to CIA to mistrzowie międzynarodowych intryg i tajnych operacji. Ale zacznijmy od początku – co właściwie oznacza skrót CIA?

Pełna nazwa to Central Intelligence Agency, co na polski tłumaczy się jako Centralna Agencja Wywiadowcza. No dobrze, ale skoro "intelligence" to "inteligencja", to dlaczego w tym kontekście oznacza "wywiad"? Otóż w języku angielskim słowo intelligence ma dwa główne znaczenia:

Inteligencja, czyli zdolność do myślenia i rozwiązywania problemów.
Informacje wywiadowcze, czyli dane zbierane i analizowane na potrzeby bezpieczeństwa narodowego.

Dlatego CIA to nie agencja "inteligencji", lecz instytucja zajmująca się zbieraniem i analizą informacji na temat zagrożeń spoza granic USA.

A jak to się wymawia? /ˌsiː.aɪˈeɪ/, czyli po prostu literujemy: Si-Aj-Ej. Całkiem proste, prawda?

Swoją drogą, CIA i FBI często są mylone, ale ich role są zupełnie inne. FBI działa głównie wewnątrz USA, zajmuje się przestępczością federalną i kontrwywiadem, a CIA koncentruje się na zagranicznych operacjach wywiadowczych. Co ciekawe, CIA nie ma uprawnień do działania na terytorium Stanów Zjednoczonych – to FBI pilnuje, by wywiad nie zaglądał tam, gdzie nie powinien.

To moje odkrycie dnia – jeśli macie swoje spostrzeżenia o CIA, dajcie znać! Może razem rozwikłamy kolejne tajemnice tej organizacji? 😎

na podstawie wpisu: https://wykop.pl/wpis/79976785/hej-dzis-zapragnalem-sie-dowiedziec-czym-wlasciwie
@lukas456432132 +268
Hej, dziś zapragnąłem się dowiedzieć czym właściwie jest FBI. Z filmów akcji wiemy, że to kozaki i gdy już oni wjeżdżają, to na grubo, a policja stanowa może im naskoczyć. Ale nie o tym chciałem powiedzieć, a o samym skrócie FBI. Czy wiesz co oznacza? Jest to "Federal
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach