Wpis z mikrobloga

Hej, dziś zapragnąłem się dowiedzieć czym właściwie jest FBI. Z filmów akcji wiemy, że to kozaki i gdy już oni wjeżdżają, to na grubo, a policja stanowa może im naskoczyć. Ale nie o tym chciałem powiedzieć, a o samym skrócie FBI. Czy wiesz co oznacza? Jest to "Federal Bureau of Investigation". Wiedziałeś to? Na nasze jest to "Federalne Biuro Śledcze". Ale ale.. czy słowo "biuro", to nie jest przypadkiem "office", a nie jakieś "bureau"? Co to w ogóle jest za słowo "bureau"? AI wyjaśnił mi, że "office", to ogólne biuro, często administracyjne, a "bureau" to specjalistyczna jednostka, zwykle w strukturach rządowych. A jak się wymawia "bureau" po angielsku? I tu kolejne zaskoczenie, bo praktycznie tak samo, jak nasze "biuro", tylko z dodatkowym "ł" na końcu, czyli coś w stylu "biuroł" (zapis fonetyczny: ˈbyo͝orō). Swoją drogą, brzmi to, jak marny polinglish... Oczywiście słowa są podobne, bo w obu językach bo zostały zapożyczone z języka francuskiego. Oto moje odkrycie dnia, którym chciałem się z Wami podzielić.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rymbaba +2
Dziś postanowiłem zgłębić temat CIA – tej słynnej agencji, o której mówi się w filmach szpiegowskich. Jeśli FBI to twardziele od śledztw wewnątrz kraju, to CIA to mistrzowie międzynarodowych intryg i tajnych operacji. Ale zacznijmy od początku – co właściwie oznacza skrót CIA?

Pełna nazwa to Central Intelligence Agency,
  • Odpowiedz