Aktywne Wpisy

Trzeci Syn (dwanaście kilo #pdk) tydzień temu zawitał (powodzenia ze zmieszczeniem Rodziny w Yarisie), więc na nową drogę życia nowe wozidło. Idealnie się złożyło, termin odbioru był na czerwiec.
Super samochód. Foczka U DM-i Design.
Nic więcej nie trzeba (do przeciętnej, polskiej jazdy 6, czy 10 tysięcy kilometrów rocznie wokół komina).
Stosunek cena jakość torpeda (pierwsze modele Xiaomi koło roku 2013 vibes). Sąsiad obok też ma od trzech miesięcy i sobie
Super samochód. Foczka U DM-i Design.
Nic więcej nie trzeba (do przeciętnej, polskiej jazdy 6, czy 10 tysięcy kilometrów rocznie wokół komina).
Stosunek cena jakość torpeda (pierwsze modele Xiaomi koło roku 2013 vibes). Sąsiad obok też ma od trzech miesięcy i sobie
źródło: 829
Pobierz
rio574 +537
źródło: 1000068195
Pobierz

Pomoc prawna
Cześć, jest taka sprawa. Moja dziewczyna jest właścicielką domu, który odziedziczyła. Użyczyła go swojemu bratu, który mieszkał tam z swoją (wówczas) żoną. Nie mieli nigdy spisanej umowy najmu. Po roku czasu gdy brat się rozwiódł z żoną, jego była żąda od niego (lub mojej dziewczyny)13 tys zł za remont włożony w dom. Materiały kupowali razem, gdy byli małżeństwem lecz faktura była wystawiona na żonę. I pytanie czy w tej sytuacji jej się cokolwiek należy? #prawo #lex
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
@Sylwiusz89: no nie tak, bo w zakresie umowy najmu masz to wprost uregulowane tzn. jako właściciel możesz żądać usunięcia wszelkich ulepszeń albo zostawić je sobie za zapłatą ich wartości.
@Sylwiusz89: no temu inną, że to wtedy umowa użyczenia, która nie ma takiego uregulowania, więc faktycznie można uderzać z bezpodstawnego wzbogacenia.
no to otwórz Kodeks cywilny i przeczytaj przepisy
@Sylwiusz89:
Art. 718. [Zwrot rzeczy użyczonej]
§ 1. Po zakończeniu użyczenia biorący do używania obowiązany jest zwrócić użyczającemu rzecz w stanie niepogorszonym; jednakże biorący nie ponosi odpowiedzialności za zużycie rzeczy będące następstwem prawidłowego używania.
§ 2. Jeżeli biorący do używania powierzył rzecz innej osobie, obowiązek powyższy ciąży także na
Komentarz usunięty przez autora
@Sylwiusz89: bo za konkretne i indywidualne porady prawne biorę pieniądze bo z tego żyję i zarabiam? Poza tym jak mam się do niego zgłosić jak pisze z anonima?
udzieliłem mu prostej odpowiedzi na jego pytanie, na które również poświęciłem swój czas i to za
1-Oferując mu pomoc na PW;
2-Lepiej abyś nic nie pisał, bo ani mu nic nie pomogłeś, ani nie rozjaśniłeś;
3-Dalej musi iść do kogoś kto mu pomoże;
4-Objechany, chłopski rozum, do klientów tak też odpowiadasz?;
5-Słownictwo co używasz nie pasuję na fachowca i tego się trzymam;
@Sylwiusz89: nie mam ani takiego obowiązku, ani nawet możliwości, bo jak podkreślam trzeci raz on pisze z MIRKO ANONIMA, nie można mu odpisać PW.
Druga odpowiedź w temacie: no nie tak, bo w zakresie umowy najmu masz to wprost uregulowane tzn. jako właściciel możesz żądać usunięcia wszelkich ulepszeń albo zostawić je sobie za zapłatą
1-Pisząc jestem prawnikiem, odpowiem na PW, pomogę np.
2-Dalej kolega, koleżanka musi iść do fachowca.
3-Tu mnie mega zaintrygowałeś, bo zapytałem wprost, czy masz 2 czy 3 twarze np., ale zostawmy to;
4-Widzisz i tu jest twoje podejście, jak da pieniążek to będzie inaczej, może lepiej odpowiedziane na pytanie;
5-Bo nie podałeś art. i jakbyś odpowiadał tak jak za pieniążek to może nie miałbym
@Sylwiusz89: Nie będę więcej czasu tracił na Twoje płacze, dalsze ataki personalne wobec mnie, podważanie moich kompetencji, sposobu wykonywania zawodu, a teraz także etyki. Odpowiedź o chłopskim rozumie, pojawiła się dopiero po tym jak mnie zaatakowałeś i obraziłeś, że nie jestem
1-Analizę co doszedłeś do niej sam, powieś sobie w ramkę, bo ja zanucę ci pewną melodię: ja jestem chłop z mazur, sam mnie chciałeś, chcesz w te buty wsadzić i nie będę oceniał czy masz rację czy nie, domyśl się: ja jestem jakiś butny, nie potrafię udzielać pomocy, działam tylko dla pieniędzy;
2- Tu rada aby iść do fachowca 100 % pewna, więc jakie ja porady udzielałem, a poza tym
@Adams_GA: