Aktywne Wpisy
MYexodus +230
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Jprd całe Mirko zasrane, bo zastrzelili jakiegoś soyyaka 7500km stąd xDD
#usa
#usa
Skopiuj link
Skopiuj linkRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Pomoc prawna
Cześć, jest taka sprawa. Moja dziewczyna jest właścicielką domu, który odziedziczyła. Użyczyła go swojemu bratu, który mieszkał tam z swoją (wówczas) żoną. Nie mieli nigdy spisanej umowy najmu. Po roku czasu gdy brat się rozwiódł z żoną, jego była żąda od niego (lub mojej dziewczyny)13 tys zł za remont włożony w dom. Materiały kupowali razem, gdy byli małżeństwem lecz faktura była wystawiona na żonę. I pytanie czy w tej sytuacji jej się cokolwiek należy? #prawo #lex
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
@Sylwiusz89: no nie tak, bo w zakresie umowy najmu masz to wprost uregulowane tzn. jako właściciel możesz żądać usunięcia wszelkich ulepszeń albo zostawić je sobie za zapłatą ich wartości.
@Sylwiusz89: no temu inną, że to wtedy umowa użyczenia, która nie ma takiego uregulowania, więc faktycznie można uderzać z bezpodstawnego wzbogacenia.
no to otwórz Kodeks cywilny i przeczytaj przepisy
@Sylwiusz89:
Art. 718. [Zwrot rzeczy użyczonej]
§ 1. Po zakończeniu użyczenia biorący do używania obowiązany jest zwrócić użyczającemu rzecz w stanie niepogorszonym; jednakże biorący nie ponosi odpowiedzialności za zużycie rzeczy będące następstwem prawidłowego używania.
§ 2. Jeżeli biorący do używania powierzył rzecz innej osobie, obowiązek powyższy ciąży także na
Komentarz usunięty przez autora
@Sylwiusz89: bo za konkretne i indywidualne porady prawne biorę pieniądze bo z tego żyję i zarabiam? Poza tym jak mam się do niego zgłosić jak pisze z anonima?
udzieliłem mu prostej odpowiedzi na jego pytanie, na które również poświęciłem swój czas i to za
1-Oferując mu pomoc na PW;
2-Lepiej abyś nic nie pisał, bo ani mu nic nie pomogłeś, ani nie rozjaśniłeś;
3-Dalej musi iść do kogoś kto mu pomoże;
4-Objechany, chłopski rozum, do klientów tak też odpowiadasz?;
5-Słownictwo co używasz nie pasuję na fachowca i tego się trzymam;
@Sylwiusz89: nie mam ani takiego obowiązku, ani nawet możliwości, bo jak podkreślam trzeci raz on pisze z MIRKO ANONIMA, nie można mu odpisać PW.
Druga odpowiedź w temacie: no nie tak, bo w zakresie umowy najmu masz to wprost uregulowane tzn. jako właściciel możesz żądać usunięcia wszelkich ulepszeń albo zostawić je sobie za zapłatą
1-Pisząc jestem prawnikiem, odpowiem na PW, pomogę np.
2-Dalej kolega, koleżanka musi iść do fachowca.
3-Tu mnie mega zaintrygowałeś, bo zapytałem wprost, czy masz 2 czy 3 twarze np., ale zostawmy to;
4-Widzisz i tu jest twoje podejście, jak da pieniążek to będzie inaczej, może lepiej odpowiedziane na pytanie;
5-Bo nie podałeś art. i jakbyś odpowiadał tak jak za pieniążek to może nie miałbym
@Sylwiusz89: Nie będę więcej czasu tracił na Twoje płacze, dalsze ataki personalne wobec mnie, podważanie moich kompetencji, sposobu wykonywania zawodu, a teraz także etyki. Odpowiedź o chłopskim rozumie, pojawiła się dopiero po tym jak mnie zaatakowałeś i obraziłeś, że nie jestem
1-Analizę co doszedłeś do niej sam, powieś sobie w ramkę, bo ja zanucę ci pewną melodię: ja jestem chłop z mazur, sam mnie chciałeś, chcesz w te buty wsadzić i nie będę oceniał czy masz rację czy nie, domyśl się: ja jestem jakiś butny, nie potrafię udzielać pomocy, działam tylko dla pieniędzy;
2- Tu rada aby iść do fachowca 100 % pewna, więc jakie ja porady udzielałem, a poza tym
@Adams_GA: