Wpis z mikrobloga

@soshiu większość z nas jest nie wiedząc o tym bo kiedyś spektrum to była osoba, co nie mówi i patrzy się w ścianę, a teraz jest rozróżnienie na spektrum (czyli problemy emocjonalne, społeczne) i spektrum z obniżoną sprawnością intelektualną. Moje dziecko ma spektrum i przy jej diagnozie psycholog się mnie zapytała czy też mam diagnozę XD No nie mam, ale pewnie bym dostała, okazało się że mam ADHD, ale chyba połączone
  • Odpowiedz
kiedyś spektrum to była osoba, co nie mówi i patrzy się w ścianę

@Lonate teraz też tak dla wielu osób jest. Jak nie ma tych objawów to nie ma autyzmu.

A odpowiadając na pytanie @soshiu to tak.
  • Odpowiedz
@soshiu mam męża w spektrum autyzmu i sama też jestem w spektrum autyzmu i to najlepszy związek mojego życia. Ogólnie osoby autystyczne lepiej się dogadują z innymi osobami autystycznymi a z neurotypowymi czy z osobach ADHD mogą mieć non stop konflikty i problemy ze względu na inny sposób komunikacji, inne potrzeby czy inne postrzeganie świata.
  • Odpowiedz
@Lonate autyzm to kiedyś były objawy autystyczne z brakiem porozumiewania się werbalnym z otoczeniem (często upośledzenie umysłowe), a osoby z cechami autystycznymi ale porozumiewające się werbalne z otoczeniem to był zespół aspergera. Od wprowadzenia przez WHO diagnostyki wg zaleceń ICD-11 autyzm i zespół aspergera nazywa się spektrum autyzmu (czyli po prostu nasilenie objawów o różnym stopniu).
  • Odpowiedz
mam męża w spektrum autyzmu

z osobach ADHD mogą mieć non stop konflikty i problemy ze względu na inny sposób komunikacji, inne potrzeby czy inne postrzeganie

W8t a sec
Czy ty nie pisałaś kiedyś że masz męża adhd i to super mix czy cię z kimś mylę?

• Odpowiedz