Wpis z mikrobloga

przeglądam sobie internet i patrząc na proces "składania" domu modułowego, nasuwa mi się pytanie jak bardzo wątpliwe jest to rozwiązanie, wygląda to tak jak te domki w usa co podczas trąby powietrznej się rozsypują, ale może tylko takie wrażenie odnoszę? #nieruchomosci
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Moonman:
Sam wiatr raczej aż taki groźny nie jest, najbardziej newralgiczny wydaje się dach. Tylko to można spartolić w każdej technologii.
Mnie bardziej zastanawia jak ekipy dbają, aby w paździerzu z OSB nie zamknąć wilgoci. Jeden z takich domków, które ostatnio widziałem.
b.....o - @Moonman: 
Sam wiatr raczej aż taki groźny nie jest, najbardziej newralgicz...

źródło: 1000011625

Pobierz
  • Odpowiedz
@notBart ale dom modułowy ma prefabrykowane betonowe ściany w większości, także co za problem

@Moonman wszystkie bloki prlowskie są prefabrykowane, i co stoją? A wiadomo jak z jakością w tamtych czasach
  • Odpowiedz
@Moonman: ostatnio widziałam, że już całe bloki/biura budują metodą takich gotowych bloczków z zamontowanymi oknami, sama miałam rozkminę ile to będzie trzymać. Jako technika budowlana wyglądało to niezwykle efektywnie - żuraw, cyk cyk, ustawia się ściankę i blok w 3 miechy gotowy. No tylko pytanie o wytrzymałość - ciekawe na ile lat to jest budowane.
  • Odpowiedz
Polsce nie ma know-how drewnianych domów

@PfefferWerfer: wystarczy przyjrzeć się jak robią to inni, jakich błędów się wystrzegają itd. U nas oczywiście ma być tanio, to najważniejsze. A przy okazji jest stosunkowo szybko, to kolejny plus i klient w garści.
Niestety z tego się orientowałem, to izolacja termiczna i wygłuszenie przeważnie są robione niepoprawnie, wiele wad da o sobie znać po latach, ale to że np. wełna opada pod swoim
  • Odpowiedz