Wpis z mikrobloga

#python #naukaprogramowania #adventofcode

Przyglądałem się ostatnio różnym rozwiązaniom zagadek z advent of code na reddicie. Dla python wybijała się szczególnie jedna osoba 4HbQ.

Przy okazji analizowania jego kodów poleciłem gpt sporządzić notatki a skoro już mam to mogę się tym podzielić.

https://github.com/lunaticscodes/lunaticscodes.github.io/blob/main/notebooks/aoc/aoc_2023.ipynb.

Wiem, że wygląda trochę strasznie ale i tak trzeba czytać po kolei więc po wczytaniu się format nie przeszkadza aż tak bardzo.

Sam kod nie jest łatwy bo pozom abstrakcji bywa dość wysoki ale nie ma co się tym zrażać od tego jest wyjaśnienie napisane przez gpt. Nie zmienia to faktu, że trochę trzeba ruszyć głowa jeśli chce się go zrozumieć a naprawdę warto bo rozwiązania tam zawarte są świetne. Sprytne i niekiedy zaskakujące.Trudne są może z pozoru ale wykorzystują w "sztuczki" programistyczne i języka o którym nie miałem nawet pojęcia. W sam raz jak ktoś szuka coś do poczytania na zimowe wieczory.

Idealne do nauki ale bardziej sposobu myślenia bo należy zaznaczyć, że jest to już kod po wielu refaktoryzacjach/optymalizacjach itp (co można wyczytać z treści wpisów) i nierzadko zawiera w sobie wskazówki innych użytkowników, więc jest to praktycznie praca zbiorowa.
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach