Wpis z mikrobloga

Update wpisu https://wykop.pl/wpis/79676767/hej-pytanie-na-temat-kolizja-w-uk-anglia-na-rondzi
Dodaje filmik z kolizji https://youtube.com/shorts/0BGj8cnItkc?si=yZwp-rERhiHthIQ2 tamten gościu złożył claim pierwszy, więc i złożyłam też, ubezpieczyciel powiedział że nie może jednoznacznie stwierdzić winowajcy. Oczekuję wpłaty excess £400, wtedy zabiorą auto do naprawy, jeśli naprawa będzie kosztowała więcej to oczywiście muszę dopłacić. Wrzucam ss miejsca kolizji. Wygląda to na to jakby uznali moją winę, z czym się nie zgadzam. Jak dalej walczyć czy lepiej odpuścić? Wołam komentujących @Razi91 @kwantowykocyk @motoinzyniere @bartd @mleko3-2procent @KedzioRRz @Jabud #uk #anglia
Na zdjęciu. Czerwony to ja, czarny on, żółty miejsce kolizji.
@Eyan 0
Hej pytanie na temat #kolizja w #uk #anglia na rondzie gość wjechał mi w bok, oczywiście twierdził że to nie jego wina, po czym odjechał bo się spieszył do pracy xd zdążyłam zrobić zdjęcie jego rejestracji, mam też nagranie z kamery samochodowej,
Eyan - Update wpisu https://wykop.pl/wpis/79676767/hej-pytanie-na-temat-kolizja-w-uk-...

źródło: IMG_1204

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Eyan slyszalem taką teorię że przy stłuczkach na rondzie ubezpieczyciele nie są w stanie (bo nie chcą?) określić winy i leci 50/50 ale żeby przyklepać Ci sprawce? Wtf
  • Odpowiedz
@Eyan: nie przyznawaj się, nawet jeżeli mieliby cię zaciągnąć do sądu ,ty idziesz swoim pasem,on się ładuje na twój,będzie mówić że chciałeś nieoczekiwanie zmienić kierunek,nic z tych rzeczy bo ty jedziesz cały czas swoim pasem. Nie przyznawaj się,nie akceptuje żadnej winy,w najgorszym przypadku zrobią 50/50
  • Odpowiedz
  • 0
@Eyan no na tym nagraniu faktycznie wygląda na 50/50 chociaż nie wiem jak dokładnie prawo tak wygląda. U nas przy zmianie pasa osoba z prawej na pierwszeństwo, analogicznie tam osoba z lewej. Ogólnie chaos jest z tymi liniami i jak właściwie pasy ruchu idą, bo jakby oboje jechaliście "swoim pasem". Jednak to ty byłaś bardziej z przodu i to też powinno być wzięte pod uwagę
  • Odpowiedz
@Eyan: Ja bym powiedział, że wina jest jego. Ten pas na którym jesteś ma ciągłość aż do tego na A46S a do momentu kolizji i tak ciągle byłaś na swoim pasie ale jak to wytłumaczyć ubezpieczycielowi. W takich wypadkach przydaje się ubezpieczenie zniżek.
Zadzwoń sobie jutro do Optimal Solicitors powiedz, że doznałaś uszczerbku na zdrowiu, opisz sytuację(że miałaś kolizję, drugi uczestnik odjechał z miejsca i masz nagranie oraz numer rejestracyjny)
  • Odpowiedz
@Eyan: jego wina jak chooy, zatrzymac sie nie mial czasu ale claima zrobic to mial. Idz do sadu, nie daj sie zrobic. Cwaniaczki pyerdolone angole, ha tfu.
  • Odpowiedz
@Eyan: To jest jego wina. Mogl ze swojego pasa jechac prosto na A46, albo zajac skrajny zewnetrzny pas A4600. Z twojego pasa robia sie 3, ty masz pierwszenstwo w ich zajeciu. Troche jak z ta Honda z ss'a jakby chciala zjechac na drugi pas od zewnetrznej to w tym samym punkcie sie spotkaliscie. Klocic sie do pelnej jego winy, ty zajmowalas swoj pas, a to on zjechal ze swojego i
Schabowy565 - @Eyan: To jest jego wina. Mogl ze swojego pasa jechac prosto na A46, al...

źródło: Screenshot 2025-01-13 213809

Pobierz
  • Odpowiedz
@Eyan: typowy dzień w UK z oszołomami co się swojego pasa nie trzymają,
Ja mam na pewnym rondzie podobną sytuację co dziennie i muszę dawać pełny hamulce tirem prawie do zera żeby oszołoma puścić któremu się pas kończy.
A potem inny oszołom na mnie trąbi bo nie ogarnia że inny mi się wpychał z boku i jak bym nie chamowal to bym go sprasowal w barierki
  • Odpowiedz
no na tym nagraniu faktycznie wygląda na 50/50 chociaż nie wiem jak dokładnie prawo tak wygląda. U nas przy zmianie pasa osoba z prawej na pierwszeństwo,

@Razi91: ja by op dynamicznie depnal gazem i odjechał oszolomowi z tyłu co w niego wjechał to by nie było.tej sytuacji,
No niestety tu jeżdżą lamusy co się pod tira mi na autostradzie wpychają pod maskę mimo że oszolomowi zostawiłem 200metrow wolnego miejsca mimo
  • Odpowiedz
@Eyan: ewidentnie wina leży po jego stronie, dodatkowo widać że jego auto było nieco za twoim więc nie bardzo nawet miałaś jak zareagować.
Pisałaś do ubezpieczalni że masz nagranie? Jeśli nie to im to poślij i rozrysuj to rondo razem z torami jazdy tak aby było jasne kto zmieniał pas. Powodzenia.
  • Odpowiedz
@Eyan: ja bym walczył. W UK niestety musisz dzwonić do ubezpieczyciela i walczyć. Teściowi raz autobus porysował auto po tym jak teść się zatrzymał żeby go puścić i też 50/50. Ale dzwoniłem do jego ubezpieczalni (teścia) i tłumaczyłem im kilka razy, że wina kierowcy autobusu. Tylko kulturalnie, nie warto tracić cierpliwości bo cie oleją.
  • Odpowiedz
Z prawej jest pierwszeństwo.

@motoinzyniere: w uk nie istnieje coś takiego jak „z prawej jest pierwszeństwo”. Jedynym wyjątkiem jest moment wjechania na rondo, kiedy ustępujemy osobom z prawej strony (tym na rondzie). Tutaj pojazd z kamerką jechał swoim pasem a inne auto pas zmieniało, to jest przyczyną winy.
W UK gdy dwa auta chcą wjechać na jeden pas, żadne nie ma pierwszeństwa. Na drogach bez znaków nikt nie ma pierwszeństwa.
  • Odpowiedz