Wpis z mikrobloga

Jakie są wasze doświadczenia z ostatnim piętrem? Mieszkanie w bloku, rozważam zakup na ostatnim piętrze, ale każdy daje swoje uwagi, że w zimę zimno, w lato gorąco itd. ma to sens, oczywiscie, tylko czy w praktyce to jest aż tak ogromny problem?

Nie jestem jakiś wrażliwy i nie chce się wszystkiego czepiać czy może jednak bagatelizuje te ryzyko?

Na pewno każda nieruchomość to inna historia, stąd moje pytanie do was - jakie są wasze doświadczenia
#nieruchomosci #mieszkanie
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grastanislaw: mieszkałem w starym bloku (2005 około) to na ostatnim miałem p--------e w lato. W zimę spoko. Teraz mieszkam w nowym na ostatnim piętrze i w lato bajka. Też trzeba patrzeć od której strony świata masz okna.
  • Odpowiedz
@grastanislaw
Im wyżej tym lepiej. Jak jest 40C to co za różnica na którym piętrze. Klomatyzacja to i tak must have.
Wysoko będziesz dalej od hałasów ulicy i smrodu spalin. Nikt Ci nie będzie hałasował nad tobą.
  • Odpowiedz
@grastanislaw: ja mieszkam na ostatnim piętrze, choć mam jeszcze strych nad sobą. Latem jest rzeczywiście ciepło, ale ja mam mieszkanie dwustronne z ekspozycją wschód-zachód i jak otworze okna latem to jest dość przyjemnie (w jednostronnym mieszkaniu nie ma szans tak wietrzyć niestety). Poza 1-2 tygodni upałów, gdzie muszę odpalić klimę. Zimą nie jest wybitnie ciepło, ale ja akurat nie jestem jakaś ciepłolubna.
  • Odpowiedz
@grastanislaw: Zalezy czy myslisz o mieszkaniu w bloku bez windy czy z -> jezeli bez, to kazde wieksze zakupy beda ci przypominaly ze to nie byl do konca przemyslany pomysl. Teraz odpowiedz jeszcze na pytanie czy to mieszkanie do konca zycia? Targanie zakupow i siebie w wieku 30-40 lat to co innego nie robienie tego samego w wieku 70 lat.
  • Odpowiedz
@grastanislaw: Zależy od konstrukcji budynku, ale autentycznie przez strop zimą potrafi uciekać ciepło, a latem mocno nagrzewa się. Biała izolacja podobno dużo pomaga, ale jest rzadko stosowana. Najgorzej jak mieszkanie jest od zachodu, bo nie jesteś w stanie go wychłodzić przez noc, bo w południe i wieczorem grzeje od góry, a do późnych godzin wieczornych i nocnych grzeje ściana zachodnia.

Nie wierz w to, że jak jest ciepło to na
  • Odpowiedz
@grastanislaw: jakbym miał mieszkać w bloku to tylko na ostatnim piętrze. Nie masz żadnych sąsiadów nad sobą i to największy plus, a to że ciepło czy zimno to się ogarnie klimatyzacją. Sąsiada z góry niczym nie ogarniesz
  • Odpowiedz
@grastanislaw: mieszkałem na 10 pietrze (ostatnim w wieżowcu) od urodzenia. Nie jest gorąco latem. Nie jest zimno zimą. Plusy: nie masz sąsiadów nad głowa, nikt nie tupie/nie toczy stalowych kul ;). Super widoki - uważam, że im wyżej tym lepiej.
minusy: winda na 10 piętro jedzie najdłużej, zbieganie na dół też trwa. W razie awarii windy trzeba wejść - ale to się zdarza raz w roku/raz na kilka lat. Wiele
  • Odpowiedz
  • 0
@Ortheon: mieszkanie z windą, na pewno nie będzie to do końca życia. No właśnie trochę mam tak, że jestem mało wybredny i nie mam ochoty się spuszczać nad każdym elementem, by było idealnie, tym bardziej że przy ograniczonym budżecie nie można przebierać w ofertach bez liku.

@d3spero @Radziey @Zabi96 @aloucie @Flutter_M_Shydale @Tytanowy @Gieraryhir @karokrakow @Fermiol @GOHAN @Poldek0000 @d3spero
  • Odpowiedz
Będzie gorąco - zamontuję klimę. Będzie zimno - dopłacę te 200 zł w miesiącu. Od żadnej z tych rzeczy świat mi się nie zawali.

@grastanislaw: Klimatyzacją możesz się dogrzewać i nie kosztuje to 200zł miesięcznie. Moim życiową tragedią było wybrać 50m w Warszawie zamiast 75m na ostatnim piętrze +100m tarasu pod warszawą (za ten sam hajs....). Ostatecznie pocieszam się tym, że miałem już podpisaną umowę przedwstępną z deweloperem i złożone
  • Odpowiedz
@grastanislaw: całe dzieciństwo mieszkałam na najwyższym i faktycznie strasznie grzało w lato od dachu, ale mieliśmy okna na wschód i zachód i się w lecie zostawiało otwarte na ościerz, robiło przewiew i nawet było przyjemnie, no chyba że był bardzo bezwietrzny dzień. Oczywiście moskitiery zamontowane w oknach. Także jest gorąco, zwłaszcza w porównaniu do parteru, gdzie jednak trochę chłodzi od piwnicy, ale da się przeżyć, zwłaszcza jeśli jest dobre rozmieszczenie
  • Odpowiedz
@grastanislaw: ja mieszkam na ost piętrze i nie wyobrażam sobie mieszkać inaczej.
Mniej osób przechodzi obok Twoich drzwi czy w ogóle kręci się pod drzwiami, nikt Ci nie chodzi po głowie. Możesz mieć lepsze widoki z okien, bezpieczniej pod względem że ktoś Ci się włamie przez okno, czy wybije szybę.
W zależności od lokalizacji niżej położone mieszkania mogą w ogóle nie widzieć słońca lub mają je krótko.
  • Odpowiedz