Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#pracait
Dobrze ktoś kiedyś napisał, żeby robić odwrotnie niż piszą na wykopie. Zapisałem się na informatykę na prywatną uczelnię w zeszłym roku. Uczelnia ma podpisane umowy z różnymi firmami z okolicy i pośredniczy w znalezieniu pracy. Zapytałem jakie są wymogi, żeby z czegoś takiego skorzystać i wymogiem było zaliczenie pierwszego semestru oraz opłacenie czesnego. Spiąłem się i pozaliczałem wcześniej zajęcia, żeby nie czekać do lutego jak większość. Dostałem dostęp do platformy uczelnianej z ofertami, gdzie wgrałem swoje CV, wybrałem co mnie interesowało. Po kilku dniach zadzwonili z firmy i przeprowadzili ze mną rozmowę, trochę ponad 30 min. Rozmowa raczej o niczym, chcieli tylko zobaczyć mój angielski i to wszystko. Zaprosili do biura na szkolenie, gdzie podpisałem też umowę. Teraz sobie siedzę na nocce zdalnie i przeglądam wypok. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Defined
1. Tak jest, politechnika jakoś w ofercie nie miała "pracuj i studiuj", dlatego wybrałem prywatną uczelnię i się nie zawiodłem.
2. Po jednym semestrze tylko. Ile miałaby trwać rozmowa z kimś, kto nie ma doświadczenia?
3. Piszę z anonima, bo pytałem o uczelnie i firmy w wakacje, więc nie potrzebuję być stalkowany. Cokolwiek bym nie napisał, co nie pasuje do narracji kryzysu zostanie i tak uznane za bait
  • Odpowiedz
@Defined: I jeszcze na nocce siedzi xD

@mirko_anonim Zwykle rozmowa techniczna na juniora trwa od pół godziny do dwóch i są co najmniej 2 etapy rekrutacji. Zawsze masz HR i techniczną, a wiele firm ma i więcej etapów
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @Reretos
Nie rozumiesz że uczelnia mi to załatwiła w ramach studiów? Miałem rozmowę z HRem normalnie i szkolenie na miejscu w firmie z technicznym. Po szkoleniu krótki test i tyle - dostałem umowę. Minimum mam robić 20h w tyg. To nie jest widać tak jakby wysłać z ulicy CV na jakąś ofertę... Nie wiem jaki sens pisać cokolwiek na tym wykopie jak każdy wie lepiej.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: A co tam będziesz robił w tej firmie? Staż czy praca? Jeśli praca to jaka umowa?
Korzystaj i ucz się tam czego się da. Fajnie, że będziesz miał tak szybko do CV wpis, to powinno się opłacić.
Gratulacje!
  • Odpowiedz