Wpis z mikrobloga

Ryzen 9700X temperatury w idle to 50-55*C, czy to normalne temperatury Ryzenów w spoczynku?
Wcześniej miałem i7 2600k więc nie mam co porównywać.

CPU jest na defaultowych wartościach bez OC / undervoltingu
Płyta główna ROG STRIX X670E-F GAMING WIFI
Chłodzenie procka be quiet DARK ROCK PRO 5
Obudowa be quiet Pure Base 500 (swoją drogą od razu nie polecam) xd

#pytanie #kiciochpyta #pcmasterrace #pomocy #ryzen #9700x
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kkthxbbgg: raczej normalne. Jak nie grasz akurat mozesz uzywac profilu power saver w windowsie to ograniczy troche pobor. Mam 7700 i on jest bardzo wrazliwy na predkosc ramu, dlatego mam 2 profile w biosie, gdzie na jednym mam ram ustawiony na 4ghz (+obnizony vsoc) i to mi w idle obniza pobor o ok 12 watow. A jak chce pograc to restartuje kompa na predkosc 6ghz i tyle.
UV to koniecznosc.
  • Odpowiedz
  • 0
@valhander: Dzięki za info, w sensie raczej mnie te temperatury nie bolą, tylko pamiętam że na antycznym intelu w spoczynku było tak z 35*C, teraz dziwnym trafem też ten badziew od Asusa Armoury Crate Fan Xpert pokazuje 35-40*C w idle a nic nie zmieniałem, więc podejrzane :D No chyba że się buda od ogrzewania podłogi grzeje ale bez kitu że aż tyle. Opcje zasilania w Windowsie mam ustawione na "Wysoka
  • Odpowiedz
@kkthxbbgg: ma jak najbardziej, kwestia zegarow jakie sa utrzymywane. Spokojnie wez sobie balanced do normalnego uzytkowania. Ja na co dzien (net, filmy) mam oszczedzanie energii i zegary leza na 3,3ghz co jest kompletnie nieodczuwalne przy takim uzytkowaniu. Do przełączania uzywam malego programiku powerplanswitcher i robie to z poziomu traya.
Nizszy pobor, nizsze temperatury, wiatraki chodzace na minimum. A latem to ma juz zdecydowanie znaczenie przy malym pokoju;)
  • Odpowiedz