Wpis z mikrobloga

Pytanie do mirków majsterkowiczów i stolarzy. Mam przy schodach balustradę z drewna dębowego, gdzie słupki mają przekrój ok. 10x10 cm. Muszę na klatce schodowej zamontować bramkę chroniącą dziecko przed wejściem na schody i w związku z tym będę musiał na słupku zamontować albo zawiasy albo uchwyty do zasuwki. Pytanie- jak bezpiecznie osadzić takie elementy w słupku, żeby nie zrobić na strukturze drewna pęknięć i innych uszkodzeń? Najpierw zrobić nawierty cienkim wiertłem do drewna, a następnie przymocować elementy na wkręty?

#majsterkowanie #stolarstwo #drewno
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Najpierw zrobić nawierty cienkim wiertłem do drewna, a następnie przymocować elementy na wkręty?

@klintoniusz: tak. Ale za rok-dwa bramka przestanie być potrzebna,. zdemontujesz ją, a dziury w słupkach zostaną. Nie mocuj tego do słupka bezpośrednio, tylko kup w kibelmarkecie metrową kantówkę , zamocuj do niej, a kantówkę do słupka na trytytki.
  • Odpowiedz
  • 0
@semperfidelis: Mam taką na dole, gdzie jest zamocowane między ścianami. Próbowałem taką samą wpasować na piętrze, ale niestety wygina słupek balustrady w bok i boję się, że po pierwsze nie będzie stabilna, a po drugie może go trwale uszkodzić.
  • Odpowiedz