Wpis z mikrobloga

Mój komputer nie czyta pamięci RAM
Dotychczas korzystałem z 8gb. Dziś dorzuciłem drugie tyle na drugiej kości.

Gdy włożone są dwie kości, komputer się włącza lecz widzi tylko 8GB

Przy włożeniu wyłącznie nowej kości, głośnik daje sygnał i komputer się nie włącza.

Tak to wygląda w cpu -z:

https://ibb.co/41j9H9y

https://ibb.co/pfjJw05

https://ibb.co/PMSJL0N

Czy da się coś zaradzić?

#komputery
#informatyka
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qwu3: no to kość jest z-----a albo slot. Sprawdzałeś starą kość w drugim slocie, albo nową w pierwszym (tym co stara kość siedziała)?

Jak kość, to wymień; jak slot, to raczej nic się nie da/nie warto.
  • Odpowiedz
@qwu3: to oznacza, że problem jest z nową kością, nie ma za bardzo innych możliwości. Jedyne co możesz zrobić to wymienić na inną ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 1
Chyba znalazłem sedno problemu.

Nowo zakupiona kość RAM to wersja PC3 która działa na innym napięciu niż posiadana w wersji PC3L. Niestety ale mój model płyty głównej nie obsługuje zmiany napięcia pamięci RAM.
  • Odpowiedz
@qwu3: Witam serdecznie.
Kości przedstawione na zdjęciu powyżej wraz z zaznaczeniem iż pamięć znajdująca się poniżej to jest pamięć sprawna.

Oznaczenia w.w kości nieznacznie się od siebie różnią - mimo iż parametry taktowania, pojemności i opóźnień są takie same.

Różnica w oznaczeniach jest w kodzie producenta - co jest dla nas
maniek50005 - @qwu3: Witam serdecznie.
Kości przedstawione na zdjęciu powyżej wraz z ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek50005
Dziękuję
Upewniłeś mnie co do mojego przekonania i dodatkowo odpowiedziałeś na pozostałe kwestie, co do których odpowiedzi już nie znalazłem

Moja płyta to H110H4- CM2 znalazłem opis który faktycznie wskazuje że obsługuje (nie wiem czy "wyłącznie") pamięci nisko napięciowe.
  • Odpowiedz
@qwu3: Witam serdecznie.
Ciężko znaleźć jakieś porządne informacje co do tej płyty głównej, zwłaszcza jeśli chodzi o obsługę pamięci RAM.
Na jednej stronie jest opisane DDR3L a na innej DDR3 - zapewne dlatego, że niezbyt przykładali się do opisu parametrów tej płyty głównej i dlatego jest tam tak mało informacji w innych kwestiach dotyczących tej płyty głównej.

Moim zdaniem jest to jakaś płyta z gotowego zestawu komputerowego zakupionego gdzieś w lokalnym sklepie komputerowym
maniek50005 - @qwu3: Witam serdecznie.
Ciężko znaleźć jakieś porządne informacje co d...

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek50005 dzięki wielkie za naprawdę solidną pomoc.

Znalezienie kości niskonapięciowych pasujących do tego pc graniczy z cudem.

Chciałem dokupić drugą identyczną kość, żeby jak najbardziej zoptymalizować ich pracę, ale chyba najlepszą opcją będzie skupić się jednak na ich dostępności i po prostu dokupić kość innego producenta
  • Odpowiedz
@qwu3: Akurat co do tej litery U to nie wiedziałem, ale z tego co wyczytałem oznacza to, że jest Unbuffered.
W tym wypadku akurat mało wiem.
Obstawiam jednak, że ta kość będzie działać bez problemu.

Jedyne na co jeszcze zwróciłbym uwagę to, by nie była to pamięć serwerowa z oznaczeniem ECC.
Raczej większość płyt głównych z komputerów stacjonarnych jakie widziałem, obsługują pamięci non-ECC i nie widziałem jeszcze takiej, która potrafiła by obsłużyć oba rodzaje
maniek50005 - @qwu3: Akurat co do tej litery U to nie wiedziałem, ale z tego co wyczy...

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek50005 naprawdę wielkie dzięki!
Zakupię nowe podzespoły i jeśli coś miałoby nie działać spróbuję ponownie poprosić o pomoc. Na tym etapie dziękuję raz jeszcze i przy okazji życzę wszystkiego dobrego w nowym roku!
  • Odpowiedz