Wpis z mikrobloga

#paszport #paszporty #kiciochpyta #wakacje #podroze

Mirki, odmówili Wam kiedyś wyrobienia paszportu tymczasowego na lotnisku? Nigdy tego nie robiłem ale gdzieniegdzie czytam, że potrzebny jest powód. Taka sytuacja: znajoma, z którą mam lecieć za 1,5 tygodnia ma paszport, który wygasł 6 miesięcy temu. Lecimy z #wroclaw a paszport tymczasowy planujemy wyrobić w #katowice . Rabialne?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lol_cat:

Uzyskanie paszportu tymczasowego w punkcie paszportowym na katowickim lotnisku możliwe jest w przypadku gdy:

utracono / zapomniano paszportu / dowodu osobistego, albo został on ukradziony;

posiadany paszport lub dowód utracił ważność.

By wyrobić tymczasowy paszport niezbędny jest dokument potwierdzający tożsamość (urzędnik może ją potwierdzić na podstawie numeru PESEL) oraz ważny bilet lotniczy na wyjazd zagraniczny lub rezerwacja zakupiona w biurze podróży, zawierająca numer rejsu.
  • Odpowiedz
  • 1
@NiebieskiWStringach właśnie czytałem na kilku stronach już o tym ale też piszą tam, że jest to lekko do interpretacji urzędnika albo że wymagane jest uzasadnieniem. Dlatego chciałbym się dowiedzieć jak w praktyce to wygląda :D
  • Odpowiedz
@flacktub: Kolego, mam niemal identyczny dylemat.
Daj znać czy trzeba się mocno gimnastykować przed urzędnikiem i koloryzować swój powód wnioskowania dla 4x paszportów dla całej rodziny czy po prostu bez tłumaczenia każdemu wydadzą, jeżeli posiada Pesel i dowód?
  • Odpowiedz
  • 0
@Mabchir: niestety nie pomogę bo koniec końców lecę z osobą która ma normalny paszport :c Możesz dać znać jak Ci poszło - z tego co czytałem w internecie i pytałem ludzi to urzędnik o nic nie pyta i daje od ręki. A jeśli nie to można wymyślić jakiś powód trudny do zweryfikowania - typu siostra żony/matki/chłopaka bierze tam gdzie lecicie ślub ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz