Wpis z mikrobloga

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego Minister Sportu ma tak nikły wpływ na związki sportowe?

W innych przypadkach jakoś wszędzie, gdzie dają kasę, mają ostatecznie duży wpływ, decydujący, a tu się tak cackają. Dlaczego?

#sport #prawo #sportowcy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego Minister Sportu ma tak nikły wpływ na związki sportowe?

@chud: Wiesz na jakiej zasadzie dziajaja zwiazki zawodowe w polsce? Jakie maja przywileje? W polsce wszystkie zwiazki to jest rak - nie tylko te sportowe.
Pracodawca ma zaden wplyw na zwiazki. Takie mamy prawo.
  • Odpowiedz
@chud: To co państwo ma być obecne wszędzie? ( ͡º ͜ʖ͡º) MSiT nie ma obowiązku dotowania związków, które są samorządne. A jednak to robi w ramach programów, konkursów. Ciekawe czemu.
  • Odpowiedz
@chud: Na co ministrowie mają taki wpływ nie mając swoich ludzi we władzach? Bo w związkach sportowych tak jest, tam łapę nad władzami trzymają międzynarodowe organizacje, a nie polski rząd (czy jakikolwiek inny).
  • Odpowiedz
  • 0
@slawek887 pierwsze trzy z brzegu: minister skarbu ma wpływ na władze i różne sprawy firm państwowych, minister zdrowia na szpitale, a minister nauki na uczelnie. Czyli da się?
  • Odpowiedz
Czyli da się?

@chud: Właścicielami lub zarządcami wszystkich powyższych jest państwo lub samorządy. PZPN i reszta związków to niezależne instytucje. Dlaczego nie czytasz tego, co napisałem wcześniej?
  • Odpowiedz
właśnie nie wiem, jak działają, dlatego tu zapytałem…

@chud: No to spoko. Ja mialem ta "nieprzyjemnosc" ze pracowalem w zakladzie gdzie bylo mnostwo zabetonowanych zwiazkow.
Pierwsza sprawa:
zwiazkowcom placi pracodawca. Co juz jest debilizmem samo w sobie. Z definicji zwiazki maja robic pod gorke pracodawcy co nie? A on im placi...
  • Odpowiedz