Wpis z mikrobloga

Kiszak właśnie ogrywa Gothica 1. (Stream)

Omawiał na YT Gothica, jaki to świetny nie jest, omawiając oczywiście, materiały innych: YT.mp4
Mówi tam że najlepiej ogrywać jest grę bez modów "upiększających", jak DX11.
Klasycznie też przedstawia piramidę (14 minuta) jak to wygląda gra z rozdziału na rozdział, że im późniejszy rozdział, tym mniej zadań pobocznych i skupiasz się wyłącznie na głównym celu fabuły.

W tej chwili właśnie jak streamuje, dogrywa mod do szybkiego biegania, np. aby szybko eskortować kopacza na bagna, aby nie biec w tę i we wtę wielokrotnie.
później dogrywa mod do szybkiego zbierania przedmiotów ...

Wybija tą rozgrywkę z imersji, a Gothic 1 jest dość krótką grą.
Zrób szybko to, zrób szybko tamto, skipnij dialogi (bo mniej więcej teksty znamy na pamięć o co w nich chodzi).
Przyzwyczajenie z Hack and Slashy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ALE - CO MOGLIBYŚMY ZROBIĆ, aby w pełni cieszyć się światem Gothica. Co zwiększałoby IMERSJĘ?
Pomyślmy.
Geometria świata jest kanciasta i płaska. Jak byśmy mogli ją zamaskować aby nie rzucało się w oczy?
DX11 może nie, bo tylko uwypukla płaskość powierzchni świata.

Grę dawniej przechodziło się na monitorach CRT w niskiej rozdzielczości przy 30 FPS.
Przy 30 FPSach niski klatkarz nie rzucał się tak w oczy, bo:
- monitory CRT mają efekt ghostingu. Naturalny efekt motion bluru.
- format monitorów 4:3 sprawiał, że grało się też na mniejszym polu widzenia. Szybko poruszający się obraz na krawędziach też był ucinany.
- 30 FPS nadawało też efekt "filmowy". Przy 60 FPS czy 120 FPS uzyskuje się efekt opery mydlanej. Uwypuklają się wszystkie niedoskonałości, jak sztywne animacje postaci, kiepska mimika twarzy.
Układ pikseli w takich monitorów był taki, że dobrze ukrywał schodkowanie krawędzi. Maskowało to też płaskość geometrii.

Dziś mamy monitory LCD. Jakbyśmy mogli zasymulować te efekty?
- Istnieje coś takiego jak CRT Shaders: (przykład1.mp4 Zwróćcie uwagę na uszy Raymana - ich płaskość się rzuca w oczy bez efektów), przykład2.mp4
Jak widać, taki efekt może maskować niską rozdzielczość tekstur, a płaska geometria nie rzuca się w oczy.
- Dajmy na to, że posiadamy monitor 1440p 144Hz. Ograniczyłbym klatkaż na 48 FPS, by dopasować pod VSync, i lekko bym też zmniejszył pole widzenia.
- wyłączyłbym efekt "overdrive" w monitorze, aby spowodować większy ghosting. W przypadku grania w 144 FPS, efekt byłby nieporządany. Przy 48 FPS jednak by pasował aby zamaskować klatkowanie.

Kiszak chciał dobrze, jednak wyszło jak wyszło :)
Ja za niedługo będę ogrywał starsze tytuły które nigdy nie grałem, więc i mam nadzieję że nie będzie mnie korciło skipować wszystkiego jak teraz Kiszak.

#gry #staregry #gothic #kiszak
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 5
Jego wadą jest też min-maksowanie wszystkiego. po co, skoro wie, że Gothic jest grą prostą.
Skoro przedstawia Gothica jako niesamowitą grę, to mógł chociaż udawać początkującego, aby pokazać mocne strony gry.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
@Pally: Chciałem zobaczyć o co ta cała drama. Oglądam jeden stream, drugi, trzeci. Jak przechodzi do ogrywania POE, to wyłączam, bo nic dla mnie. Reaguje agresywnie na zaczepki czatu.
Ja tam nie widzę nic, co by mnie odrzucało, czy przyciągało. Ot, streamer, który sobie znalazł miejsce, ma trochę widzów, i zarabia na tym.
Pokazuje problemy obecnych gier, ale to dla wielu oczywistość. Może jakiś wkład swój ma, ale to nie dla mnie.
Zignorowałbym
  • Odpowiedz
Mówi tam że najlepiej ogrywać jest grę bez modów "upiększających", jak DX11.

W tej chwili właśnie jak streamuje, dogrywa mod do szybkiego biegania, np. aby szybko eskortować kopacza na bagna, aby nie biec w tę i we wtę wielokrotnie.

później dogrywa mod do szybkiego zbierania przedmiotów ...

@rukh: to jak z unionami z discorda Kajmy. Vob Locator oraz regeneracja zdrowia/many są złe bo niby imersja, ale ognik zbierający przedmioty jak szalony z tego
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Pally: Na siłę szukanie toksycznych ludzi. Ja, odkąd zaczął się spam o #danielmagical , szybko dodałem tag na czarną listę, bo przeglądać mikrobloga się nie dało, a nie rozpisywałem żale na Wykopie, jaki on to nie wywiera szkodliwego wpływu.
W przypadku Kiszaka, no cóż, aż tak niskiego poziomu nie widać. Całkiem kompleksowo omawia tematy, których się podejmuje. On to bardziej krytyk wszelakiego materiału na YT, szukającego dziury w
  • Odpowiedz
@rukh: Na kanale masz też niesamowitą cenzurę. Możesz napisać coś treściwego i merytorycznego i chłop to usunie. Społeczność, którą udało mu się stworzyć, wygląda jak sekta. Masz guru, który ładnie się wysławia i same pochlebne komentarze. Kontent kanału praktycznie cały działa jako reakcja na wideo innych osób. W kwestii gier po prostu ma taki a nie inny styl grania. Gdzie po prostu przebiega przez grę i zabija większość postaci/przeskipuje dialogi.
  • Odpowiedz
@rukh: Dodam jeszcze, że bardzo ciekawą rzeczą u niego na czacie jest to, że czaty streamerów, którzy mają po 2k widzów wyglądają inaczej niż u niego. Zazwyczaj u streamera 2k widzów czat leci na tyle szybko, że ciężko czasami coś zobaczyć. A u Kiszaka nawet jak nie ma submode to czat jest praktycznie martwy i pisze może 20 osób na krzyż.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Johny_Lepa: Widocznie sobie takich widzów wychował. Sam ma trzydziestkę i widzów w jego wieku. A jak mu zaczynają spamić, to wyłącza czat dla niesubskrybujących xD
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
oglądaj sobie dalej pseudo ludologa, pozdro

@Pally Przecież opisuje właśnie bezsens jego streamowania Gothica, do tego jak do niej podchodzi. Przecież się na tym skupiłem we wpisie, jak tu nic nie ma ciekawego do oglądania w jego przechodzeniach w ten sposób.
Nie leję jadem i nie płaczę, to od razu jestem jakimś zwolennikiem czy jak?
  • Odpowiedz
@rukh: Ogólnie co do tego gameplayu z gothica. On mógłby tutaj zrobić mega kontent. Krytykując obecne gry i wydawców, wyciągnąć właśnie taką starszą gierkę i przez nią na spokojnie przejść. Pokazać mechaniki, sposób w jaki budowana jest narracja, system walki, sposób budowania postaci. Opowiedzieć o tym, że nie było na mapie zaznaczone gdzie mam iść tylko samemu trzeba ogarnąć. Zestawić to jak było kiedyś z tym jak jest teraz co
  • Odpowiedz
@rukh:

Sam ma trzydziestkę i widzów w jego wieku.

To tylko kolejna iluzja. Wcale jego widownia nie jest tak stara, chociażby z tego powodu że on jest pierwotnie stremerem na twitchu gdzie siedzą głównie osoby młode. Osoba która prowadzi jego kanał na YT i prowadzi dla niego też sklep internetowy to studenciak z Mazur. Można po czacie wyczuć że jego widownia to średnio maks 20-25 lat.

Starą widownie to ma
  • Odpowiedz
@Johny_Lepa:

Co innego jest obejrzeć filmik od kogoś, kto poświęci np. 20 h na research i stworzenie eseju dotyczącego zagadnień w grze a co innego obejrzeć taki esej, podpiąć się pod tezy filmu, zapauzować i rzucić paroma przemyśleniami. W tym gothicu rzeczywiście mógłby stworzyć coś własnego, tylko no wymaga to wiedzy i przygotowania się. No i żaden inny twórca niestety nie wykona tej pracy za niego.

To suchar szczerze powiedział
  • Odpowiedz
@tubkas12: osobiście to nawet ciężko mi się ogląda na yt uploady ze streamów z serii *oglądanie filmiku i komentarz live*. Widać wtedy zupełnie inna dynamikę i jakość treści, niż jak twórca pierw obejrzy, a potem zamontuje odpowiedź.
Plus to czesto w przypadku takiego kiszaka, gadanie ciągle tego samego, o tym samym.
Arkadikuss chociaż ma jakąś własną publicystykę i jest pozbawiony wielu wkurzajacych cech kiszaka
  • Odpowiedz
Teraz trochę więcej siedzę na twitchu i na prawdę kiszak nie jest wyjątkiem. Streamerzy naprawdę są okrutnymi leniami.

@tubkas12: Też mi się ostatnio zdarza zakręcić na Twichu i u wielu streamerów widać hmmm, jakby to nazwać twich'epcja? Streamer oglądający streamera oglądającego streamera komentującego youtubera.
  • Odpowiedz