Aktywne Wpisy

Knaga_powrot +189
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

mirko_anonim +16
✨️ Dlaczego nie mamy dzieci? Refleksje 39-latka Ⓘ
Dlaczego nie macie dzieci? I wiem że tu wiele osób nie ma z kim bo jest samotna ale ludzie którzy są w związkach, czy zadaliście sobie to pytanie? Czy mieliście kiedyś etap że chcieliście dzieci?
Skończyłem 39 lat i nawet jakbym zamienił moją 33 letnią kobietę na 25-29 letnia to na dzieci się nie zdecyduje już chyba, nie chodzi tu o pieniądze, choć nie jestem zamożny
Dlaczego nie macie dzieci? I wiem że tu wiele osób nie ma z kim bo jest samotna ale ludzie którzy są w związkach, czy zadaliście sobie to pytanie? Czy mieliście kiedyś etap że chcieliście dzieci?
Skończyłem 39 lat i nawet jakbym zamienił moją 33 letnią kobietę na 25-29 letnia to na dzieci się nie zdecyduje już chyba, nie chodzi tu o pieniądze, choć nie jestem zamożny

Omawiał na YT Gothica, jaki to świetny nie jest, omawiając oczywiście, materiały innych: YT.mp4
Mówi tam że najlepiej ogrywać jest grę bez modów "upiększających", jak DX11.
Klasycznie też przedstawia piramidę (14 minuta) jak to wygląda gra z rozdziału na rozdział, że im późniejszy rozdział, tym mniej zadań pobocznych i skupiasz się wyłącznie na głównym celu fabuły.
W tej chwili właśnie jak streamuje, dogrywa mod do szybkiego biegania, np. aby szybko eskortować kopacza na bagna, aby nie biec w tę i we wtę wielokrotnie.
później dogrywa mod do szybkiego zbierania przedmiotów ...
Wybija tą rozgrywkę z imersji, a Gothic 1 jest dość krótką grą.
Zrób szybko to, zrób szybko tamto, skipnij dialogi (bo mniej więcej teksty znamy na pamięć o co w nich chodzi).
Przyzwyczajenie z Hack and Slashy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ALE - CO MOGLIBYŚMY ZROBIĆ, aby w pełni cieszyć się światem Gothica. Co zwiększałoby IMERSJĘ?
Pomyślmy.
Geometria świata jest kanciasta i płaska. Jak byśmy mogli ją zamaskować aby nie rzucało się w oczy?
DX11 może nie, bo tylko uwypukla płaskość powierzchni świata.
Grę dawniej przechodziło się na monitorach CRT w niskiej rozdzielczości przy 30 FPS.
Przy 30 FPSach niski klatkarz nie rzucał się tak w oczy, bo:
- monitory CRT mają efekt ghostingu. Naturalny efekt motion bluru.
- format monitorów 4:3 sprawiał, że grało się też na mniejszym polu widzenia. Szybko poruszający się obraz na krawędziach też był ucinany.
- 30 FPS nadawało też efekt "filmowy". Przy 60 FPS czy 120 FPS uzyskuje się efekt opery mydlanej. Uwypuklają się wszystkie niedoskonałości, jak sztywne animacje postaci, kiepska mimika twarzy.
Układ pikseli w takich monitorów był taki, że dobrze ukrywał schodkowanie krawędzi. Maskowało to też płaskość geometrii.
Dziś mamy monitory LCD. Jakbyśmy mogli zasymulować te efekty?
- Istnieje coś takiego jak CRT Shaders: (przykład1.mp4 Zwróćcie uwagę na uszy Raymana - ich płaskość się rzuca w oczy bez efektów), przykład2.mp4
Jak widać, taki efekt może maskować niską rozdzielczość tekstur, a płaska geometria nie rzuca się w oczy.
- Dajmy na to, że posiadamy monitor 1440p 144Hz. Ograniczyłbym klatkaż na 48 FPS, by dopasować pod VSync, i lekko bym też zmniejszył pole widzenia.
- wyłączyłbym efekt "overdrive" w monitorze, aby spowodować większy ghosting. W przypadku grania w 144 FPS, efekt byłby nieporządany. Przy 48 FPS jednak by pasował aby zamaskować klatkowanie.
Kiszak chciał dobrze, jednak wyszło jak wyszło :)
Ja za niedługo będę ogrywał starsze tytuły które nigdy nie grałem, więc i mam nadzieję że nie będzie mnie korciło skipować wszystkiego jak teraz Kiszak.
#gry #staregry #gothic #kiszak
Skoro przedstawia Gothica jako niesamowitą grę, to mógł chociaż udawać początkującego, aby pokazać mocne strony gry.
Ja tam nie widzę nic, co by mnie odrzucało, czy przyciągało. Ot, streamer, który sobie znalazł miejsce, ma trochę widzów, i zarabia na tym.
Pokazuje problemy obecnych gier, ale to dla wielu oczywistość. Może jakiś wkład swój ma, ale to nie dla mnie.
Zignorowałbym
@rukh: to jak z unionami z discorda Kajmy. Vob Locator oraz regeneracja zdrowia/many są złe bo niby imersja, ale ognik zbierający przedmioty jak szalony z tego
W przypadku Kiszaka, no cóż, aż tak niskiego poziomu nie widać. Całkiem kompleksowo omawia tematy, których się podejmuje. On to bardziej krytyk wszelakiego materiału na YT, szukającego dziury w
Komentarz usunięty przez autora
@Pally Przecież opisuje właśnie bezsens jego streamowania Gothica, do tego jak do niej podchodzi. Przecież się na tym skupiłem we wpisie, jak tu nic nie ma ciekawego do oglądania w jego przechodzeniach w ten sposób.
Nie leję jadem i nie płaczę, to od razu jestem jakimś zwolennikiem czy jak?
To tylko kolejna iluzja. Wcale jego widownia nie jest tak stara, chociażby z tego powodu że on jest pierwotnie stremerem na twitchu gdzie siedzą głównie osoby młode. Osoba która prowadzi jego kanał na YT i prowadzi dla niego też sklep internetowy to studenciak z Mazur. Można po czacie wyczuć że jego widownia to średnio maks 20-25 lat.
Starą widownie to ma
To suchar szczerze powiedział
Plus to czesto w przypadku takiego kiszaka, gadanie ciągle tego samego, o tym samym.
Arkadikuss chociaż ma jakąś własną publicystykę i jest pozbawiony wielu wkurzajacych cech kiszaka
@tubkas12: Też mi się ostatnio zdarza zakręcić na Twichu i u wielu streamerów widać hmmm, jakby to nazwać twich'epcja? Streamer oglądający streamera oglądającego streamera komentującego youtubera.