Wpis z mikrobloga

Nawiązując do wpisu @OlaCze
https://wykop.pl/wpis/79502547/wpis

I przejrzeniu komentarzy innych osób.
Wiecie jaki możecie zrobić prezent swoim rodzicom?

Namówicie ich na badania.
Jakiekolwiek.

-Krwi.
-Kolonoskopię
-Mammografie
-cytologie
-usg jamy brzusznej
-rtg płuc
Lub inne.
Sa programy przesiewowe, dużo z tych rzeczy można zrobić szybko na NFZ.

Pokolenie naszych rodziców/dziadków 50+ nie jest wychowane w duchu dbania o siebie. A dzięki Wam, być może spędzicie te jedną wigilie dluzej razem. Nie jest to wielki wysilek, a może uratować komuś życie.

Wesołych mireczki!

#swieta #zdrowie #badania #bozenarodzenie #wigilia #rodzina
@OlaCze +718
Pierwsza Wigilia bez Taty minęła. Zmarł w listopadzie równo 3 miesiące po diagnozie. Mirki i Mirabelki spędzajcie czas z rodzicami bo nigdy nie wiadomo. Mój tata nie dożył nawet 60. #feels #rodzina
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jedmar ja bym dodał do tego enzymy wątrobowe, cholesterol i cukier który chyba także nie jest uwzględniony w podstawowym badaniu krwi. Spirometria, EKG czy podstawowa morfologia to prewencja i chyba obowiązkowe badania do pracy, ale te co wymieniłeś powinno się przynajmniej raz w roku zrobić. Tak dla świętego spokoju
  • Odpowiedz
@jedmar hej, super wpis - badanie się jest dobre ! Niestety nie zawsze wykryje nam chorobę. Moj tata miał przerzuty na wątrobę ale np trójglicerydy cholesterol itp miał bardzo dobre. Najważniejsze są badania i wyłapywanie niuansów w naszym ciele. Mając te 4x lat znamy siebie i to jak nasze ciało funkcjonuje. U mnie tata miał do siebie zal że parę symptomów pominął.
  • Odpowiedz