Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, ile czasu zajmie mi nauczenie się na juniora w PHP jeżeli zamierzam się uczyć po 6-8h dziennie, codziennie i jestem przeciętniakiem jeżeli o zdolności pochłaniania wiedzy?

Wiem, że muszę ogarnąć aż tyle: PHP, Symfony, Git, MySQL, HTML, CSS, JavaScript, Apache, Docker, Git, Twig, Composer, CI/CD, SOLID, TDD.

Wybrałem PHP, ponieważ szukałem swojej niszy, lubię strony/sklepy/portale internetowe i dlatego, że kiedyś, wieki temu byłem frontasiem.

#php #pracait #pytanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na juniora

@zyje_zyciem: no to bedzie ciezko w czasach kryzysu gdzie nawet ludzie po studiach it maja problem ja na twoim miejscu wzialbym sie za cos innego niz programowanie
  • Odpowiedz
no to bedzie ciezko w czasach kryzysu gdzie nawet ludzie po studiach it maja problem ja na twoim miejscu wzialbym sie za cos innego niz programowanie

@ivall:
szukam pracy gdzie jest nieduży kontakt z ludźmi, doradzisz coś? bo ja poza IT i księgowością nie widzę innej branży, a tak btw. mam studia inf skończone
  • Odpowiedz
@zyje_zyciem hej mogę od siebie dodać że jeżeli zdecydujesz się na pójście w PHP to załóż githuba i spróbuj zrobić jakiś projekt/dwa które będziesz mógł pokazać swojemu przyszlemu pracodawcy. Ja tak zrobiłem i chyba pomogło :)
  • Odpowiedz
@zyje_zyciem: do poziomu juniora php + symfony to pewnie koło 1-2 miesiące. MySQL na poziomie juniora, to w zasadzie powinieneś znać oprócz CRUD jakieś joiny, uniony i klucze. HTML to masz z 10 znaczników na krzyż. Twig też nie jest zbyt trudny, wchłoniesz go przy okazji, warto znać filtry i funckje, możesz spróbwać napisać jakieś własne.
Dockera to w zasadzie w jeden dzień ogarniesz, dockerfile i docker-compose i więcej nie
  • Odpowiedz