Wpis z mikrobloga

Pierwsza w życiu połączona #gastroskopia + #kolonoskopia odbyta. Jelita niby czyste (aż się zdziwiłem, bo ze względu na specyficzne objawy podejrzewałem u siebie jakiś uchyłek albo jelito drażliwe), natomiast na gastro w przełyku wyszły nadżerki LA A + opuszka z aftami pokrytymi włóknikiem i hematyną. Ktoś może wie, co się z tym robi?
Aha, gdyby były jakieś pytania co do samego przebiegu badania bądź przygotowania do niego to śmiało, chętnie podzielę się doświadczeniami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#medycyna #zdrowie #wykop30plus
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JonaszSynGrazyny: Nie przypominam sobie by w ogóle mi coś dawali na znieczulenie, może miałem na żywca z jakimś żelem. Takie nieprzyjemne uczucie pompowania jelit i raz na czas może przy zakrętach jeszcze większy dyskomfort. Pasuje powtórzyć za jakiś czas. Jeden polip wycięty, niegroźny.
  • Odpowiedz
jak zniosłeś oba zabiegi? Mnie na wspomnienie o kolonoskopii telepie, jak mi ładowali w gardło ten kabel...straszne :/

@fizzly: to chyba gastroskopii, no chyba że ci kolonoskopie przez gardło zrobili, ale to byłby ewenement xD
  • Odpowiedz
@HrabiaTruposz: to na następny raz polecam citrafleet bo pijesz tego może łącznie 3 szklanki 250ml o eleganckim cytrynowym smaku a później zwyczajnie musisz pić czystą wodę.
  • Odpowiedz
@HrabiaTruposz: o kurcze grubo, ja miałam samągastroskopię i jakoś bardzo źle tego nie wspominam, choć jest to nieprzyjemne badanie. Oczywiście na żywca, bardzo mi pomogła pielęgniarka, która uspokajała i mówiła wprost jak i kiedy oddychać i zastosowałam się do poleceń, potem mi powiedzieli że byłam bardzo grzeczna xD no i wyszło jakieś przekrwienie odźwiernika, ale nic groźnego.
  • Odpowiedz
@HrabiaTruposz robiłeś to prywatnie? Jak tak to ile taka przyjemność? ( ͡º ͜ʖ͡º) To wszystko to jest kwestia jednego dnia czy w związku z tym że na śpiocha to zostaje się na jedną noc?
  • Odpowiedz
@JonaszSynGrazyny: 4l u mnie trzeba było wypić w 4 godziny, pod koniec myślałem ze sie porzygam na koncu bo z drugiej strony jeszcze nic nie leciało, a ja byłem pelny jak cielna krowa( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@HrabiaTruposz: miałem gastroskopię na żywca z 8 lat temu. Do teraz dobrze pamiętam jak non stop to był jeden wielki rzyg, a lekarz jeszcze mi marudził, żebym się uspokoił, bo nic nie widzi. Łatwo mu było powiedzieć, kiedy to nie on miał tę rurę w gardle ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Jakie masz te specyficzne objawy?

@kartoflaneUroczysko: No generalnie okresowy (jesień/zima 23/24, remisja w wakacje, a od października nawrót) dyskomfort w brzuchu (zwłaszcza rano po przebudzeniu) i zaburzenia w oddawaniu stolca (naprzemiennie zaparcia, biegunki, czasem stolce ołówkowate), nagłe parcie na sraczkę (np. w trakcie spożywania posiłku xD) i utrzymujące się uczucie ucisku w lewym dolnym podbrzuszu (coś co mogłoby wskazywać też na uchyłek).
To mówisz że ten Dicoflor 6 jest spoko na IBS?
  • Odpowiedz
@HrabiaTruposz: To mialem podobnie. Roznica polegala na dyskomforcie, tego akurat nie mialem. Dodatkowo mialem okropnie smierdzace gazy i dosc regularnie refluks. W ogole sie na to nie leczylem ale z 8 lat temu przyplatalo sie bielactwo. Zaczalem przegladac roznorakie badania pod tym katem i tak trafilem na kwestie mikrobiomu w jelicie grubym i jego roli w chorobach autoimmunologicznych. Okazuje, sie ze zaburzenia w stosunku pozytywnych bakterii do negatywnych jelicie moga
  • Odpowiedz