Wpis z mikrobloga

Jako, że znajomemu kończą się stare zasady #prosument myśli o zwiększeniu mocy #fotowoltaika. Aktualnie ma na domu 10 kW na falowniku ABB. Teraz chce tam dodać drugą instalację na garażu, prawdopodobnie 20 kW z jakimś magazynem. Falowniki różnych firm się dogadają? Taki deye do łączenia ich między sobą używa Modbus RTU. ABB w instrukcji pisze tylko o RS-485, czyli fizycznie to samo, ale na wyżętych poziomach niekoniecznie. Licznik jest od Siemensa, też na Modbus RTU.
@zibizz1 Ty chyba coś dokładałeś obok starego, dobrze pamiętam? Czy Ty może na sercu masz tatuaż Froniusa i wszystko od nich bezproblemowo się zgrało?
#elektryka
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Falowniki różnych firm się dogadają

@ShortyLookMean: po stronie interfejsów, informatycznie? A w żadnym wypadku. To że jedno i drugie używa nawet tego samego fizycznego interfejsu RS485, to zupełnie o niczym nie świadczy. Nawet to, że jedno i drugie używałoby Modbus RTU w wyższym poziomie abstrakcji - to tylko forma "transportu" danych - ale zupełnie inne dane, inne ramki, inne adresy...

Więcej - nawet falowniki jednego producenta, z jednej serii -
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean Ja dołożyłem drugiego Froniusa, bez problemu sie dogadało tylko musiałem licznik przełożyć w inne miejsce.
Mam 8.2kW z 8.5kWp
10kW 13.5kWp
licznik przed wszystkim
i ładowarkę do samochodów wattpilot
  • Odpowiedz
To że jedno i drugie używa nawet tego samego fizycznego interfejsu RS485, to zupełnie o niczym nie świadczy. Nawet to, że jedno i drugie używałoby Modbus RTU w wyższym poziomie abstrakcji - to tylko forma "transportu" danych - ale zupełnie inne dane, inne ramki, inne adresy...

@hrumque: spodziewałem się, że są na to jakieś standardy. W sensie, że podasz rejestry Modbus w danym urządzeniu i tyle. Na szybko znalazłem, że
  • Odpowiedz
@zibizz1: właśnie oglądam jakiś webinar Froniusa. Wychodzi na to, że one nie gadają ze sobą tylko właśnie SmartMeter mówi głównemu falownikowi ile tam jest produkowane
Tylko właśnie się martwię, że napięcie będą sobie nawzajem podbijać.
  • Odpowiedz
@majk3l: @hrumque: i jeszcze natknąłem się właśnie na informację, że często nie działa automatyczne przełączanie się na baterię w przypadku awarii sieci. Falownik z podłączoną baterią widzi napięcie z drugiego falownika bez niej i dopiero po paru sekundach się przełącza na baterię, jak już wszystko zdąży stanąć.
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: A po co maja gadać ze sobą? Jeden jest główny i obsługuje smart meter, a drugi sobie produkuje i tyle, każdy wysyła swoją produkcję. Ładowarka widzi z licznika czy jest nadwyżka czy nie ma. Gdy jest za wysokie napiecie to na zmiane się wyłączają
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean:
I jeszcze natknąłem się właśnie na informację, że często nie działa automatyczne przełączanie się na baterię w przypadku awarii sieci. Falownik z podłączoną baterią widzi napięcie z drugiego falownika bez niej i dopiero po paru sekundach się przełącza na baterię, jak już wszystko zdąży stanąć.

jakbym miał robić magazyn to bym pewnie zobiłbym zupełnie niezależnie na wejściu Victrony z magazynem (da się skonfigurować aby czytały różne falowniki). Ale raczej
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: rozwiązanie na to ma Huawei

Jedne licznik montujesz na głównym zasileniu budynku, drugi licznik zaraz za falownikiem ABB.
Huawei wtedy wie ile energii jest produkowane z obu falowników a ile zużywane.

Bez takiej konfiguracji żaden falownik nie będzie widział czy zużywasz energię
  • Odpowiedz