Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,
od jakiegoś czasu mam problem z kichaniem. Siedzę sobie i grzecznie pracuje w domu przed komputerem i pojawia się nagle pojedyncze treść pochylona kichnięcie, które uruchamia ciąg zdarzeń, typowo tak jakby miało mnie złapać przeziębienie, nigdy nie miałem tego rano, zawsze najwcześniej 12/13:

- ból w stawach, głównie łokcie, nadgarstki, kolana
- lekkie duszności, taka bardziej niemożność, wzięcia pełnego wdechu
- potliwość pod paszkami (siedzę i czuję jak spływa pot) oraz rąk i stóp (przy tym czasami są zimne, nawet w lato)
- lekki katar,
- trochę ciężkie dla mnie do opisania zmęczenie oczu i ostatnio trochę sińce pod oczami(nigdy wcześniej nie miałem)
- ostatnio trochę uczcie gorąca wokół uszu

Objawy czasami przechodzą po półgodziny, czasami godzinie, a czasami trwają do wieczora przez co osłabienie dobija na treningu :(.

W tym roku miałem więcej niż zawsze przeziębień, (ale też byłem bardziej aktywny niż zawsze) więc myślał lekarz że może tutaj jest przyczyna, bo podczas aktywności też np. pojawiał mi się katar czy zatkany nos pomimo tego że było lato. Dostałem wtedy Fanipos do nosa, ale efekt był taki, że bardzo wysuszał i zatykał nos.
Więc potem zlecił panel alergenów wziewnych i pokarmowych, badania krwi, rtg płuc, spirometrie i laryngologa - wszystko czyste, a laryngolog niby nic niepokojącego nie widział. Sam też nie zauważyłem, żeby miało to związek z występowaniem po jakiś konkretnych posiłkach.

Jedyne co mnie prześladuje w życiu do tej pory to łuszczyca, ale dermatolog mówił, żeby tego nie powiązywać.
Idę do lekarza POZ z którym próbujemy rozwiązać zagadkę w przyszły piątek, ale może w międzyczasie coś ktoś podpowie, co warto sprawdzić, ponowić laryngologa czy uderzać do alergologa? Uczulenie na kurz czy roztocza chyba by wyszły w krwi?

#anonimowemirkowyzania #medycyna #kichanie #alergia #choroby #laryngologia #alergolog

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Poczytaj o nietolerancji histaminy, wiem że nie zauważyłeś objawów po konkretnych posiłkach ale w przypadku nietolerancji histaminy nie zawsze po każdym posiłku jest taki sam objaw (dużo zależy np od jego świeżości), objawy nasilają się często przy wysiłku fizycznym. Żeby to zdiagnozować bada się enzym DAO w krwi, stosuje się też dietę niskohistaminową żeby zobaczyć czy jest poprawa.
A jeśli chodzi o same alergie to różne są opinie na temat
  • Odpowiedz