Wpis z mikrobloga

Ostrokrzew ze swoimi charakterystycznymi, czerwonymi, podobnymi do jagód owocami jest częstym świątecznym motywem ozdobnym - jednak w rzeczywistości nie na każdym ostrokrzewie pojawią się owoce.

Ostrokrzewy są dwupienne, co w przypadku roślin oznacza, że są rozdzielnopłciowe: żeńskie i męskie kwiaty występują na różnych osobnikach. Owoce pojawiają się wyłącznie na żeńskich ostrokrzewach i żeby w ogóle mogły się zawiązać, gdzieś w pobliżu musi znajdować się przynajmniej jedno drzewo męskie, które użyczy pyłku żeńskim kwiatom. Jeśli w jednym skupisku zostaną posadzone wyłącznie ostrokrzewy męskie lub wyłącznie ostrokrzewy żeńskie - jagódek nie będzie.

Owoce ostrokrzewu są trujące dla ludzi i wielu zwierząt. Zawierają między innymi saponiny i alkaloidy, w tym teobrominę toksyczną dla psów, kotów czy koni. Zajadają się nimi głównie ptaki, jednak nawet w ich przypadku żywienie się owocami ostrokrzewu nie jest prostą sprawą.

Ponieważ ostrokrzew, skoro już pozwala zjadać swoje owoce, chce mieć z tego jak najwięcej korzyści.

Czerwone jagódki ostrokrzewu dojrzewają już w październiku i listopadzie, ale z uwagi na zawarte w nich alkaloidy są wtedy okropne w smaku i nieatrakcyjne nawet dla ptaków. Dopiero później, po nadejściu zimy, miękną i stają się mniej gorzkie.

Ptaki nie mogą zajadać się nimi do oporu - zwykle zjadają na raz tylko trochę i muszą zrobić sobie przerwę, żeby uniknąć zatrucia. Jaki z tego profit dla ostrokrzewu? Ptaki co jakiś czas wracają po więcej jagódek, a zawarte w nich nasiona trafiają do ptasich odchodów i mają potem większą szansę roznieść się w więcej różnych miejsc.

#ciekawostki #przyroda #natura #rosliny #drzewa tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
Apaturia - Ostrokrzew ze swoimi charakterystycznymi, czerwonymi, podobnymi do jagód o...

źródło: Ilex berries

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 0
@smokingcat: Dzięki :) Ten wpis dotyczy europejskiego ostrokrzewu kolczastego i podobnych do niego gatunków.

Ostrokrzew paragwajski / yerba mate to co prawda też ostrokrzew, ale różni się od wielu swoich krewniaków - w porównaniu do europejskiego ostrokrzewu ma inny zestaw alkaloidów i zawiera kofeinę.
  • Odpowiedz
  • 0
@smokingcat: A dziękuję () Nie, nie studiuję nic związanego z krzakami, to po prostu takie hobby.

Nic dziwnego, że dżem śmierdział - to kalina. Podczas gotowania lub pieczenia cuchnie niemiłosiernie. Podobno dobrze przyrządzone przetwory z kaliny są niezłe w smaku, trochę jak żurawinowe, ale nigdy nie próbowałam. Sama też nie robiłam, bo bałam się, że potem nie wygonię tego zapachu z kuchni xD
  • Odpowiedz