Wpis z mikrobloga

bawię się Debianem i próbuję do sklepu aplikacji dodać źródła ze snapa i z flatpaka

zainstalowałem snapa i flatpaka i na KDE w ustawieniach Discovera włączyłem ich obsługę z domyślnymi źródłami debiana,
mam też zainstalowany plugin plasma-discover-backend-flatpak i plasma-discover-backend-snap
no i tutaj niektóre aplikacje pokazują się jako flatpak, bez możliwości wyboru, np. discord, który powinien mieć wszystkie źródła,
a w innych znowu te źródła są do wyboru,

dlaczego tak się dzieje?

albo przeskakując na Gnoma i ich Gnome Software, zainstalowałem gnome-software-plugin dla flatpaka i snapa,
i przy próbie zainstalowania przykładowo VLC, też nie mam żadnego wyboru, jest tylko flatpak

co robię źle?

#linux #flatpak #snap #informatyka #systemyoperacyjne
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PustyCzlowiek: Używasz snapów (to na pewno złe). Może to kwestia złych metadanych dla tych paczek.

Możesz próbować zgłaszać to jako problem, chociaż nie wiem jakiego masz Debiana. W testing VLC (w Gnome Software) działa poprawnie, tj. mogę wybrać czy paczka czy Flatpak
  • Odpowiedz
Mi snapy tez sprawialy problem na Fedora, ale jak na Debianie uzywasz snapow to rownie dobrze mozna uzywac Ubuntu :)

Wiem, ze nie odpowiedzialem na twoje pytanie, nie umiem.
  • Odpowiedz
@PustyCzlowiek: Poza tym, odkrywca programów KDE może tobie "maskować co się dzieje pod spodem".
W przypadku repozytorium debiana wystarczy że dodałeś adres repozytorium i ten adres nie jest osiągalny lub nie dołączyłeś podpisów PGP do repozytorium i uważa repo za niezaufane.

Dlatego warto zobaczyć na terminalu jak działa odświeżanie źródeł apt, bo w razie błędu zobaczysz na co apt się skarży.

W przypadku dodawania repozytorium flatpaka zazwyczaj jednym poleceniem zadany jest adres i
  • Odpowiedz
@Ryz_z_jablkiem: nie tyle używam, co uczę się Linuxa, Debian uznałem że będzie do tego najlepszy, bo nie jest taki gotowy od postawienia, tak samo ze snapami, próbuję sobie je uruchomić, żeby wiedzieć z czym to się je.
  • Odpowiedz