Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#dieta Jak mam schudnąć w wieku 35 lat?
tl:dr: był deficyt kaloryczny, początkowo waga spadała, zatrzymała się a zamiast dalszego chudnięcia spowolnił metabolizm.

W marcu ważyłem około 82kg, marzy mi się 70. Wszyscy mówili że podstawa to deficyt kaloryczny. Wprowadziłem dietę, około 400 kcal deficytu dziennie. Początkowo szło elegancko, gdzieś w połowie wakacji doszedł rower + dłuższe spacery (praca siedząca), dobiłem do 72kg i się zatrzymało, a wręcz zaczęło rosnąć. Żona za to zaczęła zwraca uwagę że wyglądam na zmęczone, miałem zimne dłonie (nawet w ciepłą pogodę) + puls w spoczynku na poziomie ~45. Wysłała mnie do kardiologa obawiając się że to coś z krążeniem, ale wszystko wyszło elegancko. Okazało się że po prostu od deficytu spowolnił mi metabolizm. I ściana, dalej nie pójdzie. Trochę odpuściłem dietę żeby jednak nie podupaść na zdrowiu i waga momentalnie w górę. Teraz 76~77. I co ja mam zrobić żeby schudnąć? Ruch niestety przez pracę (średnio 12h dziennie + weekendy) odpada. Latem będzie luźniej bo tylko po 8h, ale nie chcę się utuczyć do tego czasu.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jak waga. Konkretnie to substraty energetyczne w twoim ciele. nie leciała to nie byłeś już w deficycie, metabolizm nie zwalnia. Twój stan mógł być spowodowany źle zbilansowana dieta. Mogłeś jeść nie tylko mało kalorycznie, ale mało odżywczo co powodowało, że czułeś się źle, albo po prostu sobie wkręcasz.

W odchudzaniu najważniejsza jest dieta, ale żeby to zrobić skutecznie potrzebujesz zmienić nie tylko nawyki żywieniowe ale i wprowadzić do życia
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie ruszaj diety, waga będzie spadać, ale skokowo. Sam, kiedy chudlem to miałem takie okresy, że waga nie chciała drgnąć nawet przez 2 miesiące, po czym następował drastyczny spadek o 2 - 3 kg. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale jeśli pozostaniesz na deficycie kalorycznym to osiągniesz cel. Z tym, że nie wiem czy wiesz, ale nie będzie już powrotu do śmieciowego żarcia i podjadania słodyczy ;). Bycie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
błyskotliwy-uczestnik-19: Jak masz schudnąć? Normalnie. Najlepiej wcale nie jeść. Nie wierz w ten mit, że trzeba jeść co jakiś czas. Nie trzeba. Przy nadwadze jak nie jadłem cały dzień i potem jadłem mało - tak kilogramy leciały jak lecą. Wcześniej bawiłem się w 5x małe ilości jedzenia, deficyty kaloryczne... guzik to dało. A jak się zapytałem dietetyka jak schudnąć - tak Łatwo się przy tych kaloriach pomylić. A tak sobie na
  • Odpowiedz
Okazało się że po prostu od deficytu spowolnił mi metabolizm. I ściana, dalej nie pójdzie.

@mirko_anonim: pytanie ile taki stan trwał, bo powszechnym jest to, że tłuszcz leci w dół, a masa stoi przez 2-3 tygodnie, a potem drop wody 2 kg z dnia na dzień.
Adaptacje metaboliczne zachodzą inb4 ktoś schudł i nie zmniejszył kalorii, postulowanie ich braku to ostre sfd 2004.
Jak długo już nie schodzi to masz
  • Odpowiedz