Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 155
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

, nie będąc w stanie rozpocząć nowego projektu bo Maven kojarzy się z piłką nożną

@conamirko: typie nowy projekt i konfiguracje robi sie raz na kilka lat i tak, jest to w---------e i wbrew pozorom upierdliwe. Ja kiedyś miałem jako taska skonfigurować jacoco to myślałem że p-------a dostane, 3 dni yebania się z mavenem, kiepska dokumentacja, na stacku szczątkowe dane, AI jeszcze nie było

wzieliśmy gradle i zaczęło działać od
  • Odpowiedz
  • 4
typie nowy projekt i konfiguracje robi sie raz na kilka lat

@nad__czlowiek: to chyba nie rozmawiamy o takiej samej skali xD u nas pracują tysiące ludzi, mamy architekturę mikroserwisowa - taki projekt to jest codzienność
  • Odpowiedz
  • 2
No ale wiem, że i tak nie przekonam, bo i tak będziecie szukać kogoś komu będziecie musieli patrzeć na ręce bo wolicie płacić za czas i umiejętność przechodzenia rekrutacji a nie za efekt.

@enten: napisz tak do mojego szefa to go może przekonasz (raczej nie)
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: to chyba nie rozmawiamy o takiej samej skali xD u nas pracują tysiące ludzi, mamy architekturę mikroserwisowa - taki projekt to jest codzienność

@conamirko: to chyba nie wiecie co to mirkoserwis xD

Mikroserwis to ma być rozproszony monolit a nie serwis z 10 klasami na krzyć gdzie 90% zasobów CPU/RAM się marnuje na EC2 i AWS i lecą
  • Odpowiedz
@conamirko: @lormont "u mnie" dev jedyne co może zrobić, to rzeczywiście przygotować jakiś prosty pipe z wykorzystaniem kontenerów. DB? Jedynie słuszna, jak chcesz coś innego, to wypełnij 100 formularzy, zbierz podpisy cyfrowe od 100 manago i czekaj pół roku na rozpatrzenie. Od architektury jest architekt, który kończy swoją pracę zanim nawet skompletują team devów do projektu. Chmura? Uuuuuuu.... To kosztuje... NASa możesz dostać ze 100GB do projektu i musi
  • Odpowiedz
@conamirko: trochę racja, bo większość seniorów skończyła się uczyć jak zaliczyła programowanie obiektowe na informatyce. Niektórzy nie mają samoorganizacji, aby „wystartować projekt” samemu.

Ale z twojej strony, też musisz dostosować oczekiwania. Człowiek z takimi technologiami, żeby zgodził się pracować u Janusza, musi dostać przynajmniej 30k. Taki mamy rynek.

My potrzebujemy żeby gość napisał prosty helm
  • Odpowiedz
@enten: powiedz to tym kandydatom ( ͡° ͜ʖ ͡°)

nie musze mówić o tym kandydatom, bo to wciąż jest kilka godzin wyjętych z życia tylko dlatego, że BYĆ MOŻE jakaś firma do której aplikuje będzie tego używać. Nie zrozumiałeś widze o co mi chodziło. Jeśli będzie potrzeba to się tego nauczę, jeżeli mam się czegoś uczyć bo BYĆ MOŻE tego użyje to wolę iść na basen.
  • Odpowiedz
@enten: napisz tak do mojego szefa to go może przekonasz (raczej nie)

@conamirko: To podaj do niego kontakt. Akurat szefa wierzę, że łatwiej byłoby przekonać niż zatrudnionego menago na UoP. Dlaczego?
Bo szef liczy pieniądze i realne ryzyka (a tu firma nic nie ryzykuje a może dużo zaoszczędzić).
Menago natomiast musi trzymać się firmowych konwenansów, wytycznych i excela a ten nakazuje mu robić trudne rekrutacje i szukać człowieka
  • Odpowiedz
  • 0
@Mistrz_Motyl: damn to już wiem skąd oni przychodzą ( ͡° ʖ̯ ͡°)

A tak serio to wiem jak jest, w takich firmach pracowałem i dawno temu doszedłem do wniosku że trzeba uciekać bo potem jest lipa
  • Odpowiedz
  • 3
żeby zgodził się pracować u Janusza,

@Mirste: powtórzę to jeszcze raz: jesteśmy ogromnym korpo, senior ma te 25k gwarantowane, z bonusami pewnie 30k się z tego zrobi
  • Odpowiedz
  • 1
Widocznie helm nie jest tak popularny i łatwy jak ci się wydaje i teraz płacisz za to cenę.

Ja nie znam, ale ogarniałem kiedyś deploy do k8s przez terraform

@Mirste: to polecam poczytać o różnicach i co jest bardziej popularne xD
  • Odpowiedz
  • 2
To podaj do niego kontakt. Akurat szefa wierzę, że łatwiej byłoby przekonać niż zatrudnionego menago na UoP. Dlaczego?

@enten: mój szef gra w golfa w Seattle i ja go w życiu na oczy nie widziałem. Nazwy firmy nie podam, myślałem że to oczywiste
  • Odpowiedz